13. avg 2021.

Beogradski Medicinski fakultet pokreće akciju protiv infodemije

Škola javnog zdravlja i zdravstvenog menadžmenta Medicinskog fakulteta u Beogradu organizovaće obuke za novinare na kojima će moći da saznaju kako se ispravno tumače medicinski rezultati i zaključci, kao i da prepoznaju prave izvore informacija kada je u pitanju pandemija Kovid-19.

Obuke će držati dr Aleksandar Stevanović i dr sci. med. Stefan Mandić-Rajčević, inače menadžeri infodemije ove Škole.

Prema definiciji Svetske zdravstvene organizacije (SZO) infodemija je loša obaveštenost stanovništva o bezbednosti i efikasnosti vakcina i drugih preventivnih mera, kao i negativan uticaj prevelike količine informacija, uključujući lažne ili delimično tačne informacije na stanovništvo.

Infodemija dovodi do gubitka poverenja u zdravstvene institucije i u efikasnost odgovora na javno zdravstvenu krizu, navodi se u dopisu koji je dostavljen UNS-u iz ove Škole.

SZO je prepoznala značaj upravljanja infodemijom i do sada sprovela obuku dve grupe stručnjaka, među kojima su jedini u regionu dr Aleksandar Stevanović i dr sci. Med. Stefan Mandić-Rajčević.

Na osnovu konsultacija sa novinarima koji prate zdravstvo, koje traju do 31. avgusta, stručnjaci ove škole će koncipirati program obuke protiv infodemije prilagođen potrebama izveštača.

Zainterersovani novinari koji prate zdravstvo mogu se javiti na i-mejl:  stefan.mandic-rajcevic@med.bg.ac.rs

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend