06. avg 2022.

Francuski fizičar prevario tviteraše, od kobasice mislili da je zvezda

Francuski naučnik je uputio izvinjenje javnosti pošto je tvitovao fotografiju preseka čorizo kobasice, tvrdeći da je u pitanju udaljena zvezda koju je uslikao "Džejms Veb" svemirski teleskop.

Etijen Klein, proslavljeni fizičar i direktor francuske Komisije za alternativnu i atomsku energiju, podelio je na Tviteru fotografiju pikantne španske kobasice, ističući količinu detalja koje fotografija nudi.

„Fotografija Proxima Centauri, zvezde najbliže Suncu, koja se nalazi 4,2 svetlosne godine od nas. Fotografiju je napravio ‘Džejms Veb’ svemirski teleskom. Ovaj nivo detalja… Novi svet se otkriva svakog dana“, poručio je fizičar svojim pratiocima na Tviteru.

Hiljade korisnika je retvitovalo i komentarisalo post, verujući uglednom naučniku na reč. On je kasnije priznao da fotografija zapravo predstavlja krupan plan preseka čorizo kobasice na crnoj pozadini.

„Pa, kada je vreme koktela, kognitivna pristrasnost ima mnogo razloga za uživanje… Budite svesni toga. Prema savremenoj kosmologiji, nijedan predmet povezan sa španskim delikatesom ne postoji nigde drugde osim na Zemlji“, napisao je Klein.

Pošto se suočio sa reakcijom Tviter zajednice, morao da je objasnio da je u pitanju bila šala.

„Hajde da naučimo da budemo oprezni sa argumentima koji dolaze sa pozicije moći, kao i sa spontanom elokvencijom određenih slika“, poručio je Klein.

On se u sredu izvinio javnosti, navodeći da mu je namera bila da skrene pažnju na slike za koje se čine da „govore same za sebe“.

„Džejms Veb“ teleskop je najjači teleskop koji je ikada poslat u svemir. Zvanično je svoj rad počeo 12. jula.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend