03. feb 2023.

Kako privući mlađu publiku?

Studija Mladi u ogledalu medija iz 2021. godine navodi da su mladi u Srbiji između 13 i 24 godine bili najčešća dobna skupina koja je koristila platforme društvenih medija, a oni između 25 i 34 godine su bili najčešća dobna skupina za objavljivanje na društvenim mrežama.

Korištenje društvenih medija i interneta postaje sve popularnije među mladima u regiji, a stope korištenja variraju od zemlje do zemlje.

Neki vjeruju da nove generacije konzumiraju isto toliko vijesti kao i njihovi roditelji, ali jednostavno na različitim kanalima. Nedavno istraživanje u Sjedinjenim Državama pokazalo je da su milenijalci redovni konzumenti vijesti koji se oslanjaju na novinarstvo za informacije, zabavu i smjernice o tome kako glasati. Zato se postavlja pitanje kako privući mlađu publiku da više konzumira vijesti koje mediji produciraju?

Mlađu publiku privući kroz društvene mreže

Društveni mediji mogu se koristiti za poticanje većeg angažmana i širenje priča puno bržim tempom. Jasno je da medijske organizacije koriste platforme društvenih medija kako bi doprle do veće publike i angažovale ih.

Kada govorimo o mlađoj publici, koja često ostane zanemarena kao ciljna skupina, redakcije bi se trebale više usredotočiti na stvaranje sadržaja koji je mladima zanimljiv i relevantan. Korištenje različitih platformi, od društvenih medija do blogova, pomaže u većem dosegu ciljane demografske skupine.

Uključiti i privući mlađu publiku možete i kroz vizualne elemente kao što su fotografije, videozapisi, gifovi i infografike, kao i interaktivne elemente kao što su ankete i kvizovi. Na taj način ćete doprinijeti povećanju zainteresovanosti mlađe publike.

Redakcije bi trebale pratiti trendove i nove tehnologije kako bi bile u toku sa svim promjenama i kako bi ih što bolje iskoristili za dolazak do ciljanih skupina.

Privući mlađu publiku možete i kroz stvaranje sadržaja koji govori o interesima mladih i primjenom savremenih tehnika. Ovo je još jedan od načina kako redakcije mogu uspješno angažovati mlađu publiku.

Kreativost i interaktivnost se izdvajaju kao još jedni od kriterija za privlačenje mlađe publike. Danas postoji niz različitih formata za predstavljanje sadržaja, poput videozapisa ili podkasta koji više zanimljiviji mlađoj publici od čitanja teksta. Vizualne kartice, vertikalni format (story, reels, tiktok) su nešto što mlađa publika prati. Tako uz aktivnije i prilagođenije korištenje društvenih mreža, uspjeh u privlačenju mlađe publike postaje zagarantovan.

Kreativniji naslovi za privlačenje mlađe publike

Jedan od savjeta od kojih mediji mogu krenuti jeste prilagođavanje naslova, koji će biti više usmjereni ka mlađoj publici, pa će na taj način i privući mlađu publiku.

Umjesto jednostavnog sažimanja priče, možete koristiti provokativniji jezik, igre riječi i reference na popularnu kulturu. Na primjer, umjesto „Muškarac uhićen zbog posjedovanja droge“, mogli bi koristiti „Osumnjičeni kralj droge priveden pravdi“. Ostale kreativne strategije naslova uključuju postavljanje pitanja, korištenje aliteracije i korištenje citata. Osim toga, kao popratni materijal, redakcije mogu koristiti slike i emojije uz svoje naslove jer su se pokazali učinkovitima u privlačenju pažnje mlađih čitatelja/ica.

Jasno je da naslovi predstavljaju jedan od važnih aspekata članka, oni su ti koji privlače pažnju publike da uopšte kliknu i pročitaju ono što je ispod njega.

Evo nekoliko savjeta kako kreirati naslove koji će privući mlađu publiku:

Razlog zašto smo unijeli video u ovaj tekst jeste upravo da pokažemo kako određen dio teksta možete pretočiti u drugi format, te ga dodatno iskoristiti za prezentovanje teme na društvenim mrežama. Na taj način ćete osvježiti tekstualni dio članka sa vizualno zanimljivim sadržajem, koji će zadržati publiku duže nego što bi to bio slučaj da je svih pet savjeta bilo izlistano kao tekst.

Nadamo se da su vam ovi savjeti i tehnike barem malo prilibližli važnost kreiranja sadržaja za mlađu publiku, te da su vam ponudili konkretne načine kako biste mogli osvježiti vaš sadržaj kroz dodavanje različiti novih formata za prezentaciju sadržaja, te na taj način privući mlađu publiku.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend