03. feb 2023.

Hrvoje Krešić prvi dobitnik regionalne nagrade za novinarstvo „Gordana Suša“

Novinaru zagrebačke televizije Nova TV Hrvoju Krešiću je u Centru za kulturnu dekontaminaciju uručena regionalna nagrada za televizijsko novinarstvo "Gordana Suša" za 2022. godinu, koju dodeljuje Nezavisno udruženja novinara Srbije.

Njegov rad, ocenio je žiri, karakterišu „profesionalnost, novinarska etika, uvažavanje javnog interesa, univerzalnost“ i „snažan televizijski identitet i lični integritet“.

Krešić je prvi dobitnik regionalne novinarske nagrade „Gordana Suša“, koju je na predlog kolega i prijatelja ustanovio NUNS u znak sećanja na jednu od najboljih srpskih i jugoslovenskih televizijskih novinarki, koja je preminula u junu 2021. godine.

Uz Krešića su u užem izboru bile novinarke Arijana Saračević-Helać sa Federalne televizije i naša koleginica Emina Kovačević.

Nagrada podrazumeva i razumevanje, saradnju, uzajamno poštovanje i solidarnost između novinara, medija i medijskih asocijacija na prostoru regiona.

“Imajući u vidu da se radi o nagradi za rad u televizijskom mediju, kojem je Gordana Suša pre svega pripadala, i koji se u savremenom svetu menja velikom brzinom, važni kriterijumi bili su i ispoljeni talenat i sposobnost novinarki i novinara za rad u različitim i kompleksnim televizijskim formatima, neretko u komplikovanim radnim uslovima i pod velikim pritiskom događaja i vremena”, kaže se u obrazloženju žirija i naglašava da je Hrvoje Krešić u prethodnoj godini bezuslovno promovisao sve navedene kriterijume.

“Profesionalnost, novinarska etika, uvažavanje javnog interesa, univerzalnost, spremnost da pomogne kolegama iz drugih medija, snažan televizijski identitet i lični integritet karakterišu rad Hrvoja Krešića. Menjao je televizijske redakcije, ali ne i način rada, i u sebi je integrisao talenat i veštinu izveštavanja u najrazličitijim televizijskim formatima. Sa istim stavom i pažnjom pristupao je razgovorima sa svojim sagovornicima, bilo da se radi o običnim građanima, javnim ličnostima ili državnicima, a izveštavao je u uobičajenim i kriznim okolnostima, uvek sa pribranošću vrhunskog profesionalca i po nalozima profesionalne etike i fer izveštavanja, podjednako kod kuće, iz regiona ili inostranstva”, ističe se u obrazloženju odluke o dodeli Nagrade “Gordana Suša”.

Novinarski žiri je radio u sastavu: Željko Bodrožić (predsednik NUNS), Borka Rudić (generalna sekretarka Udruženja BH novinari), Hrvoje Zovko (predsednik Hrvatskog novinarskog društva), Branka Mihajlović, Jugoslav Ćosić, Fahri Musliu i Velimir Ilić.

Žiri je saopštio da su pored Krešića u uži izbor ušle novinarke Arijana Saračević – Helać (Federalna televizija – FTV Bosne i Hercegovine) i Emina Kovačević (N1 Srbija), i da je u takvoj konkurenciji bilo izuzetno teško doneti konačnu odluku.

NUNS je Nagradu “Gordana Suša” osnovao u saradnji sa partnerskim organizacijama iz regiona i podršku porodice Suša, sa ciljem da sačuva i održi sećanje na jednu od najboljih televizijskih novinarki sa ovih prostora.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend