01. nov 2022.

Na viralnom snimku nije „tajni ruski avion”

Snimak aviona koji izleće iz mora deli se na Fejsbuku ovih dana uz netačnu tvrdnju da prikazuje tajni ruski avion”. Radi se o video montaži. Originalan snimak zapravo prikazuje lansiranje balističke rakete “Trident II D5” koja pripada američkoj ratnoj mornarici.

Na snimku koji se raširio na Fejsbuku vidi se avion koji izleće iz vode i probija se kroz guste oblake dima. Deli se uz tvrdnju da prikazuje „tajno rusko oružje”.

Izvor: Facebook / Printscreen

Ali video je digitalno izmenjen.

Radi se o snimku lansiranja balističke rakete „Trident II D5” koja pripada američkoj ratnoj mornarici.

Originalan video objavljen je 5. oktobra 2011. godine na Jutjub kanalu „Cold War Gallery”, koji održava američka „Pomorska istorijska fondacija”.

Kanal, kako se navodi, objavljuje video snimke koji sećaju na ulogu američke mornarice u Hladnom ratu.

U opisu snimka navodi se: „Ovaj video prikazuje uzastopno lansiranje dve balističke rakete Trident II D5 sa podmornice. Video je dopremio šef Pomorskih operacija, divizije za ratne podmornice (navy.mil)”

„Trident II D5 SLBM je trostepena, inercijalno vođena raketa na čvrsto gorivo sa dometom od 4.000 nautičkih milja sposobna da nosi više tela V76-Mk4/Mk4A ili V88-Mk5. Projektil se lansira pritiskom gasa koji se širi unutar lansirne cevi. Kada projektil probije vodenu liniju, ulazi u fazu pojačanja, trošeći svoje raketne motore prvog, drugog i trećeg stepena. Nakon odvajanja motora u trećem stepenu, raketa raspoređuje tela za povratak”navodi se na zvaničnom sajtu američke ratne mornarice.

Montiranu verziju videa delili su ranije ruski i kineski nalozi na Jutjubu.

Druge video snimke na kojima je zabeleženo lansiranje balističke rakete „Trident II D5” možete pogledati ovde i ovde.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend