14. jan 2021.

Opalo preuzimanje aplikacije ‘WhatsApp’ zbog nove politike privatnosti

Aplikacije za slanje poruka zaštičenih šifranjem Signal i Telegram zabeležile su nagli porast broja korisnika otkad je aplikacija WhatsApp postavila nova pravila privatnosti.

Podaci kompanije za analizu aplikacija Senzor Tauer pokazuju da je Signal iz Guglovih i Eplovih prodavnica za aplikacije od 5. do 12. januara preuzet više od 17 miliona puta, dok je u sedmici pre toga preuzet samo 285.000 puta.

U istom periodu Telegram je preuzet 15.7 miliona puta.

S druge strane, broj preuzimanja aplikacije WhatsApp opao je na 10,6 miliona, sa 12,7 miliona nedelju dana ranije.

Signal je nagli publicitet dobio nakon najave WhatsApp-a da da uvodi nova pravila privatnosti prema kojima će podatke deliti sa matičnom kompanijom Fejsbuk.

Prihvatanjem novog ugovora korisnici WhatsApp-a će Fejsbuku dati ovlašćenja koje ne idu uz aplikaciju za enkriptovanu razmenu poruka – poput brojeva telefona i lokacije. Korisnici koji do 8. februara ne prihvate nova pravila, izgubiće svoj nalog na WhatsApp-u.

Stručnjaci strahuju da bi ovo moglo da poveća ideološke podele i ugrozi suzbijanje izražavanja ekstremizma „sakriti u mračne uglove interneta“.

Društvene mreže su ranije uklonile više od 70.000 naloga uključujući i naloge američkog predsednika Donalda Trampa zbog podsticanja na nasilje u Kongresu SAD.

WhatsApp međutim navodi da privatnost poruka neće biti ugrožena, već da se nova pravila uvode radi veće transparentnosti prikupljanja i korišćenja podataka.

Ipak, ta aplikacija i dalje je najpopularnija za razmenu poruka.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend