14. jan 2021.

Propao još jedan pokušaj opstrukcije suđenja za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića: Odbačen zahtev odbrane za izuzeće sudije

Odluka suda još uvek nije zvanično objavljena, ali izvori Cenzolovke potvrđuju izjavu tužioca Predraga Milovanovića da sudija Slavko Žugić neće biti smenjen. Da se to dogodilo, dve godine suđenja bile bi bačene u vodu

Gotovo dve godine procesnog iznurivanja žrtava stravičnog zločina: Milan Jovanović i Jela Deljanin (foto: Cenzolovka)

Tatjana Jeremić, predsednica Drugog osnovnog suda u Beogradu, pred kojim se vodi postupak protiv Dragoljuba Simonovića za paljenje kuće novinara portala Žig info, odbacila je juče zahtev odbrane za izuzeće sudije Slavka Žugića kao neosnovan, saznaje Cenzolovka iz izvora bliskih Drugom osnovnom tužilaštvu.

Informacija još nije zvanično potvrđena, a ni Cenzolovka nije dobila odgovor na to pitanje upućeno Drugom osnovnom sudu.

Suđenje Simonoviću nastaviće se 19. januara ukoliko se odbrana ne bude žalila i na ovu odluku, kao kad im je odbijen zahtev za izuzeće tužioca Predraga Milovanovića.

Vest da je odbačen zahtev za izuzeće sudije Žugića potvrdio je sinoć i zamenik tužioca Predrag Milovanović, koji je, gostujući na TV N1, rekao da ga je sudija Žugić telefonom obavestio o ovome i da „zbog toga pretpostavlja da je ovo tačno“.

Zahtev odbrane neosnovan

Na prethodnom ročištu u slučaju paljenja kuće novinara Milana Jovanovića, glavni pretres je prekinut jer je advokatica Zora Dobričanin Nikodinović, koja zastupa drugookrivljenog, bivšeg policajca Vladimira Mihailovića, zatražila izuzeće sudije Žugića zbog njegove navodne pristrasnosti.

Advokatica je tvrdila da je sudija Žugić onemogućio njenom klijentu da se izjasni o izmenjenoj optužnici i time mu uskratio pravo na odbranu. Ona je zahtevala da se presluša tok suđenja, odnosno da se odluka o izuzeću sudije donese na osnovu transkripta iz koga bi se videlo da li je sudija zaključio postupak izvođenja dokaza pre ili nakon što je ona zatražila da Vladimir Mihailović dopuni svoju odbranu nekim, navodno novim i važnim činjenicama.

Kako Cenzolovka saznaje iz pouzdanog izvora, sudija Tatjana Jeremić, predsednica suda, posle uvida u transkript sa suđenja, ovaj zahtev je ocenila kao neosnovan, pa je on i odbačen, a sudija Slavko Žugić nastavlja da sudi u ovom veoma važnom predmetu.

Da je usvojen zahtev Zore Dobričanin Nikodinović, suđenje bi moralo da krene iz početka i protekle dve godine suđenja bile bi bačene u vodu, a ceo postupak izvođenja dokaza morao bi da se ponovi.

Brojni advokati četvorice okrivljenih u ovom procesu od samog početka suđenja pokušavaju da ga razvuku – što nedolaženjem zbog „samoizolacije“ jer im je neki klijent pozitivan na kovid 19, što raznim procesnim zahtevima poput izuzeća sudije.

U oktobru smo već prisustvovali sličnom pokušaju miniranja suđenja, kada su advokati tražili izuzeće zamenika tužioca Predraga Milovanovića jer je, navodno, tokom istrage iznudio priznanja drugooptuženog Mihailovića i trećeoptuženog Igora Novakovića o tome da ih je Dragoljub Simonović angažovao da zapale kuću novinara i tako ga zaustave da ne piše o korupciji u Opštini Grocka.

Da je usvojen zahtev advokata za izuzeće sudije Slavka Žugića, suđenje bi moralo da krene iz početka i protekle dve godine suđenja bile bi bačene u vodu, a ceo postupak izvođenja dokaza morao bi da se ponovi

Odbrana je tada na sud kao svedoka izvela prvog Mihailovićevog advokata koji je svedočio da je navodno tužilac Milovanović ponudio nagodbu njegovom klijentu – da će dobiti šest meseci pritvora i da će biti vraćen na posao ukoliko optuži Dragoljuba Simonovića.

Nakon što je tužilac Drugog osnovnog tužilaštva u istom danu odbio da smeni Predraga Milovanovića, advokati odbrane su zatražili i njegovo izuzeće, zbog pristrasnosti.

Viktor Gostiljac, jedan od Simonovićevih advokata, tada je rekao da „tužilac nije mogao za sat vremena da pročita spise“ i da je „odluku mogao da donese jedino ako je gledao u čarobnu kuglu“.

Više javno tužilaštvo odbilo je zahtev za izuzeće Drugog osnovnog tužilaštva, ali je to prouzrokovalo zastoj i suđenje je bilo prekinuto na jedan dan.

Ovog puta, sa zahtevom za izuzeće sudije Žugića, takođe zbog navodne pristrasnosti, suđenje je prekinuto na nedelju dana.

Iznurivanje žrtava zločina

Stalnim prekidanjem i odlaganjem ročišta kupuje se vreme i iznuruju žrtve – Milan Jovanović i njegova supruga Jela Deljanin koji su u požaru ostali bez životne imovine. Ovim se iscrpljuje i javnost koja prati suđenje i obeshrabruje osećanje da će pravda biti zadovoljena.

Tužilac Predrag Milovanović ipak je juče u izjavi za N1 ocenio da se „približavamo kraju“ i da smo „jako blizu finala i dolazimo do završnih reči“.

Sudija Žugić je na prethodnom ročištu zaključio dokazni postupak i odbacio sve dodatne zahteve odbrane za nova svedočenja i izvođenje dokaza i, ako je suditi po ovoj odluci, svi drugi zahtevi odbrane koji se tiču dodatnih svedočenja biće takođe odbačeni. Ostaje još da se svi okrivljeni izjasne o neznatno izmenjenoj optužnici u kojoj je promenjena procena štete nastale podmetanjem požara. Nakon toga će uslediti završne reči tužilaštva, oštećenih i odbrane.

Kuća Milana Jovanovića zapaljena je u decembru 2018. godine, a suđenje Dragoljubu Simonoviću, bivšem predsedniku Opštine Grocka i visokom funkcioneru Srpske napredne stranke, počelo je u aprilu 2019.

Pored Simonovića, okrivljeni su Vladimir Mihailović, Igor Novaković i Aleksandar Marinković, koji je u bekstvu. Pevačica Bojana Šijački priznala je u decembru 2018. godine da je u noći paljenja kuće vozila okrivljenog Marinkovića i nagodila se sa tužilaštvom, platila je novčanu kaznu i odslužila šestomesečni kućni zatvor.

 

#EU ZA TEBE
Ovaj tekst nastao je u okviru projekta „Zaštita prava na slobodu izražavanja u pravosudnom sistemu Srbije“, koji sprovodi Slavko Ćuruvija fondacija, a finansira Evropska unija. Stavovi izrečeni u ovom tekstu predstavljaju stavove autora i ne odslikavaju stavove EU.

1 komentar za: “Propao još jedan pokušaj opstrukcije suđenja za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića: Odbačen zahtev odbrane za izuzeće sudije

  1. Tihomir Grozni

    Nemojmo imati nikakve nade da će bilo koje a pogotovo ovo suđenje biti privedeno kraju pre nego što nenarodni režim SNS-a ne bude zbačen. Isto kao sa Dragoljubom Milanovićem koji je posle saučesništva u ubistvu 16 radnika RTS-a bio i dalje direktor da bi ga 5. oktobra narod nogama provukao kroz toplog zeca i da bi se bednik narednih meseci krio u Crnoj Gori pa na kraju bio uhvaćen i osuđen na desetogodišnju tamnicu. Sve će tako biti i ovaj put: pašće režim, i sa njim će u tamnicu pasti mnogo njegovih eksponenata. Jer, ovoga puta nećemo spavati na lovorikama i propustiti 6. oktobar i lustraciju kao obavezni dekor izlaska iz pakla u koji nas je SNS gurnuo.

    16. јан 2021. at 00:07

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend