01. apr 2021.

Razaranje i krpljenje

Slažem se da bi prvostepena presuda sudije Žugića za paljenje kuće Milana Jovanovića mogla da predstavlja „kamen međaš“ ovdašnjeg pravosudnog sistema kada su u pitanju presude zbog napada na novinare.

Stotinudvadesetšest strana kojim se ubedljivo obrazlaže sudska presuda najbolja je moguća odbrana pred odluku drugostepenog suda, ali i dragoceno štivo za sve koji će se ubuduće baviti problematikom ugrožavanja bezbednosti novinara.

Sumorni tonovi vezani za ovu problematiku preovlađuju i u godišnjem izveštaju Zaštitnika građana upućenog narodnim poslanicima na razmatranje, u kojem se potvrđuje povećan broj napada na novinare u prošloj godini. „Fizički i verbalni napadi, omalovažavanje, ponižavanje i diskreditacija novinara“ pominju se kao modaliteti atakovanja, uz konstataciju ombdusmana da „nije zabeležen napredak u oblasti slobode govora i izražavanja“.

Takva atmosfera je plodno tlo za pokušaje upada u prostorije medija kakav se nedavno desio u centrali United grupe.

To me je podsetilo na davnu 2005. godinu kada je u zgradu B92 upao naoružani Siniša Vučinić, pošto je bio nezadovoljan političkim stavovima nekih gostiju u našem programu.

I tada su, kao i sada, tabloidi vodili glavnu reč, što je bitno za razumevanje konteksta koji se sada ekranizuju izazivajući različite reakcije publike.

Jednom će tako doći na red za ekranizaciju ovog vremena koje je u svom komentaru Boško Jakšić odlično opisao kao „razaranje novinarstva“. Nemam šta da dodam ili oduzmem onome što je napisao.

Pogotovo kada vidim kako bivša novinarka, a sadašnja gradonačelnica Niša svesrdno doprinosi ovakvom trendu. Da ne znam kroz šta je prošla u vreme kada je bila „persona non grata“ zbog svog profesionalnog rada, ne bih ovoliko bio osupnut onim što čujem da je izgovorila.

Dođe mi da pomislim da je, ciljajući Južne vesti, gradonačenica Dragana Sotirovski zapravo mislila na plagijat sajta zbog kojeg niko iz vlasti ne reaguje. Da je to uradila, rekao bih da je našla savršen način da iskaže politički stav i pošalje jasnu poruku afirmišući profesionalne vrednosti. Ovako, ne samo da je oćutala ono što ne sme da prećuti, već se fokusirala na pogrešnu metu.

Račun za ovakve greške obično stiže kasno na naplatu. Pogotovo kada ceh naprave oni koji to ne bi smeli da čine. Na sastanku sa Radnom grupom za zaštitu i bezbednost novinara predsednica vlade Ana Brnabić je osudila diskriminaciju medija i najavila da će o tome i lično razgovarati sa gradonačelnicom Niša. Na žalost još uvek nema efekata, a na svaku nepodopštinu prema medijima potrebno je bar duplo više kritike i reakcija da bi se zaustavila negativna spirala.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend