27. mar 2021.

Bivša novinarka uskraćuje informacije medijima

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski (SNS) saopštila je da internet portal Južne vesti, kao i neki drugi portali i štampani mediji, koje nije imenovala, ne dobijaju i neće dobijati odgovore na postavljena pitanja jer ih „izvlače iz konteksta“ i „komentarišu u svojim tekstovima“.

NUNS je oštro osudio takvu praksu, označivši je kao protivzakonitu diskriminaciju medija, što je Sotirovski u izjavi za naš list negirala.

Gradonačelnica je obznanila ovakvu „odluku“ na pitanje novinarke Južnih vesti- zašto ni iz njenog Kabineta, ali ni od gradskih funkcionera i nadležnih službi nema odgovora na pitanja koje novinari ovog tog portala postavljaju i da li je to uobičajena praksa za sve medije u Nišu.

Pitanje je postavljeno na konferenciji za novinare na jednom od gradskih vakcinalnih punktova.

– To nije uobičajena praksa, već uobičajena praksa za one medije koji naše odgovore zloupotrebljavaju, prenose pogrešno ono što je najvažnije, odnosno izvlače iz konteksta… Oni mediji koji komentarišu naše odgovore neće dobijati odgovore ubuduće, i to važi za sve – portale i pisane medije, izuzev za elektronske, gde se ono što izgovaramo čuje i ne može drugačije da se izmontira. To smo odlučili i tako će ubuduće biti- rekla je Sotirovski.

Južne vesti su, međutim, objavile da joj se odgovori uskraćuju mesecima unazad, navodeći da od tada od gradskih institucija i funkcionera nisu dobili odgovore „na više desetina pitanja i tema“. Na njihova pitanja, kako su naveli, nisu odgovarali zamenica gradonačelnice, neki gradski većnici, energetski menadžer, kao i zvaničnici pojedinih gradskih uprava, gradskih inspekcija, gradskih opština ili gradskih javnih preduzeća i ustanova. Pojedini funkcioneri su im “objasnili” da im je “rečeno da ne mogu davati izjave i razgovarati sa Južnim vestima”.

NUNS je upozorio da ovakva praksa predstavlja kršenje Zakona o javnom informisanju i medijima, koji jasno zabranjuje diskriminaciju medija i novinara, kao i ugrožavanje slobodnog protoka informacija i uređivačke autonomije medija. Naglasio je da ovo nije usamljen slučaj, pošto već “dugo vremena postoji problem diskriminacije medija, neodgovaranja na novinarska pitanja od strane javnih funkcionera i nepozivanja na događaje od javnog interesa”.

– NUNS poziva gradsku upravu Niša i gradonačelnicu Draganu Sotirovski da prestanu sa diskriminacijom medija i novinara i omoguće im da nesmetano obavljaju svoj posao i da informišu građane o događajima i informacijama o kojima javnost ima opravdan interes da zna u skladu sa zakonom… Podesćamo da je Dragana Sotirovski do skora bila u ulozi novinara i da bi tim pre morala da zna da je diskriminacija medija protivna zakonu- navodi se u saopštenju tog novinarskog udruženja.

Sotirovski je na pitanja Danasa vezana za novoustanovljenu “praksu” odgovorila da ne zna o kakvom dogovoru na nivou gradske vlasti se govori, te da je ona govorila samo u lično i ime kabineta kojim rukovodi. Direktori javnih komunalnih preduzeća, recimo, imaju svoje portparole, saradjuju sa medijima i sa njihovim odnosom prema medijima ona „nikakve veze nema“.

– Mediji iz kabineta gradonačelnika dobijaju servisne informacije, pozive za konferencije za novinare, izjave „uživo“, saopštenja i ne znam o kakvoj diskriminaciji medija govorite. Infiormacije, dakle, dobijaju svi, a ko će dobiti intervju, gde ću gostovati, kome ću odgovarati na postavljena pitanja, moj je izbor!- navela je Sotirovski, te najavila da će netačno prenete činjenice “biti predmet u pojedinim sudskim postupcima”.

Gradonačelnica za naš list nije pojasnila na kojoj zakonskoj, etičkoj ili profesionalnoj argumentaciji zasniva svoje ocene da mediji i novinari “ne smeju komentarisati” odgovore ili izjave koje dobiju od nje, kabineta i funkcionera. Ostali smo uskraćeni i za odgovore na pitanja ko je napravio “listu” medija kojima gradski funkcioneri neće dostavljati odgovore i informacije, kao i koji se mediji nalaze na toj listi.

Persona non grata

Dragana Sotirovki, kao gradonačelnica Niša, označila je deo medija i novinara kao nepoželjne za dostavljanje odgovora i informacija koje traže, nakon što je i sama kao novinarka imala slično iskustvo, kojem se javno usprotivila. Ona je 2014. godine, dok je bila urednica niškog dopisništva RTS-a, proglašena “nepoželjnom” u Specijalnoj bolnici za nespecifične plućne bolesti u Sokobanji. Status “persone non grata”, koja “nije dobrodošla, za razliku od drugih novinara RTS-a”, dodelili su joj reprezentativni sindikati Specijalne bolnice u dopisima zvaničnicima RTS-a, zbog “zlonamernosti i ličnog neprijateljskog odnosa prema ovoj ustanovi”, a nakon što je ona istraživala tamošnju korupciju, mobing i nepotizam. U to vreme su takvu diskriminaciju i pritisak osudila novinarska udruženja, među kojima i NUNS, a o slučaju su izveštavali nezavisni mediji, među kojima i Južne vesti.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend