28. mar 2021.

Novinarke protiv nasilja: Tabloidi senzacionalistički izveštavaju o prijavi za silovanje

Grupa "Novinarke protiv nasilja prema ženama" ponavlja apel medijima da o tvrdnji glumice Danijele Štajnfeld da je silovao glumac Branislav Lečić izveštavaju bez senzacionalizma. Povod za ovo saopštenje jesu naslovne strane listova današnjih izdanja tabloida. 

Novinarke protiv nasilja nad ženama podsećaju uredništvo „Kurira“ da je vizuelna oprema teksta sastavni deo medijskog izveštavanja, te da objavljivanje fotografije iz predstave u kojoj su Štajnfeld i Lečić igrali, odnosno scene u kojoj mu ona sedi u krilu, može da odvrati mnoge žrtve od prijavljivanja seksualnog nasilja.

Kada je reč o „Srpskom telegrafu“ i kolažu fotografija sa Instagrama Danijele Štajnfeld, ista grupa ističe da je, prema Kodeksu novinara Srbije, prećutkivanje činjenica izjednačeno sa iznošenjem neistina. Navodni „vulgarni“ natpisi koje je Štajnfeld stavljala na Instagram, deo su promocije jednog brenda, što se na njenom Instagramu vidi, ali je Srpski Telegraf to prećutao svojim čitaocima, kaže se u saopštenju Grupe i dodaje:

„Međutim, sve i da Štajnfeld jeste žena koja ostavlja lascivne poruke i slika se u provokativnim pozama, to ne sme biti upotrebljeno protiv nje, jer se tako šalje poruka da žena može da bude žrtva samo ako je „idealna žrtva“, što je daleko od istine. Svaka žena je u riziku od seksualnog napada, bez obzira na bilo koju ličnu karakteristiku i mediji su dužni da to uzmu u obzir prilikom izveštavanja o osetljivim temama“, kaže se u saopštenju Novinarki protiv nasilja nad ženama.

Grupa podseća sve medije da za rešavanje dilema o izveštavanju mogu da konsultuju Smernice za medijsko izveštavanje o nasilju prema ženama koje su dostupne na linku https://www.rs.undp.org/content/serbia/sr/home/library/smernice-za-medijsko-izvetavanje-o-nasilju-prema-enama.html.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend