27. mar 2021.

NVO i mediji u Novom Pazaru: Drugačije mišljenje ne sme biti povod za poziv na linč

Šest nevladinih organizacija, dva portala, jedan radio i 5 novinara, najoštrije su osudili pretnje u komentarima na tekst „Nova hajka botova na Arap džamiju“, koji je objavljen na portalu sandžakpress.net, bliskom političko-verskom sistemu potpredsednika Skupštine Srbije i lideru Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamera Zukorlića.

„Podižemo glas protiv crtanja meta kroz objavljivanje fotografija onik koji imaju drugačije mišljenje o rezultatima „renoviranja“ Arap džamije. Korišćenje Ustavom zagarantovanih prava na iznošenje ličnih stavova i mišljenja, ne može i ne sme biti povod za pretnje, progon ili medijski linč bilo koga. Jer, pravo na slobodu izražavanja se odnosi na sve, pod uslovom da ne ugrožava pravo na slobodu drugih, ne poziva na linč i ne vređa dostojansvo drugih. Nedopustivo je da se tužilaštvo i policija nisu, do sada, oglasili povodom ovih pretnji“ – navodi se u saopštenju novopazarskih nevladinih organizacija i medija, u kojem se podseća da ovo nije prvi slučaj da se upućuju pretnje novinarima „a učestalošću ovakvih napada široj javnosti se šalje vrlo opasna poruka da su novinari, i drugi koji imaju različito mišljenje, nezaštićeni i usamljeni u svojoj borbi za istinu i slobodu informisanja“.

Potpisnici saopštenja od nadležnih institucija zahtevaju da „ u najkraćem roku“ otkriju identitet osobe koja je uputila pretnje i poziv na ubijanje.

MUP, Ministarstvo kulture i informisanja, Vladu Srbije i nadležno tužilaštvo pozvali su da preduzmu mere „radi zaštite bezbednosti neistomišljenika, novinara i slobode medija“.

Povod za reagovanje bio je pomenuti takst, koji je objavljen na portalu sandžakpress.net, iznad kojeg su objavljene fotografije Suada Zoranića, vlasnika portala Sandžak Danas, Nedžada Smailagića, urednika portala Sandžačke i Tarika Brunčevića, mladog arhitekte iz ovog grada i vlasnika novopokrenutog portala Taktinfo.

Njih trojica su izneli svoje mišljenje i zamerke na „renoviranje“ Arap džamije, najstarijeg građevinskog i verskog objekta u ovom gradu, koji se nalazi na početku Stare čaršije i predstavlja kulturno dobro.

Džamija se nalazi u sistemu Islamske zajednice (IZ) u Srbiji.

Izneta mišljenja nisu se dopala pristalicama investitora radova, IZ u Srbiji, pa su ova trojica nazvani botovima, a ispod teksta pojavili su se komentari i pozivi na „nemilosrdno ubijanje“, „lkikvidiranje“ „klanje“ ili „Lov je otvoren, treba ih nemilosrdno ubijati“

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend