14. jan 2022.

Demanti predsednice Drugog osnovnog suda: Predmet „Simonović“ nije oduzet sudiji Sanji Vujačić, slučajnim odabirom dodeljen je sudiji Luki Panteliću

Sudija Tatjana Jeremić, predsednica Drugog osnovnog suda u Beogradu, poslala je demanti na tekst Cenzolovke „Ponovljeno suđenje za paljenje kuće Milana Jovanovića zakazano za 24. februar“ u kome ističe da je odluka o dodeljivanju ovog predmeta novom sudiji, trećem po redu u ovom sudu, deo uobičajenog postupka u situaciji kad „sudija koji je doneo odluku više nije sudija ovog suda“.

Foto: Drugi osnovni sud

Predsednica Drugog osnovnog suda demantovala je konstataciju iz teksta da je predmet „oduzet“ sudiji Sanji Vujačić i istakla:

„Predmet nije odlukom predsednika suda oduzet sudiji Sanji Vujačić, već je metodom slučajnog odabira dodeljen u rad sudiji Luki Panteliću.“

Cenzolovka je već u decembru objavila tekst „Tužilac Milovanović se vraća na suđenje Simonoviću? Opet promenjen sudija koji vodi novi proces za paljenje kuće novinara“ u kome je integralno navedeno objašnjenje suda o izboru sudije Luke Pantelića.

U nastavku objavljujemo integralni demanti predsednice suda:

„Povodom teksta koji je objavljen dana 11.01.2022. godine na sajtu portala Cenzolovka pod nazivom Ponovljeno suđenje za paljenje kuće Milana Jovanovića zakazano za 24. februar, kao predsednik Drugog osnovnog suda, obraćam Vam se sa zahtevom za demanti povodom dela teksta koji se tiče postupanja ovog suda, a koji je netačan.

Naime, kako je reč o postupku za koji nesumnjivo postoji velika zainteresovanost javnosti, smatram da je obaveza pre svega novinara da javnosti pružaju tačne i proverene informacije vezane za ovaj, kao i svaki drugi predmet.

U tekstu je navedeno da je predmetom, nakon što je sudija Slavko Žugić otišao u penziju, bila zadužena sudija Sanja Vujačić, ali da joj je predmet oduzet odlukom predsednika suda. Kao što je Drugi osnovni sud već odgovorio na pitanja Cenzolovke dana 27.12.2021. godine, sudija Sanja Vujačić je bila zadužena da, u skladu sa naredbom predsednika suda od 28.04.2021. godine, preduzme sve neophodne radnje u tada rešenom predmetu. Nakon toga, a pošto je prvostepena presuda K broj 324 /2019 ukinuta odlukom Apelacionog suda u Beogradu, predmet je, u skladu sa istom naredbom predsednika suda metodom slučajnog odabira, dana 27.12.2021. godine dodeljen u rad sudiji Luki Panteliću. Napominjem da se na ovaj način postupa u svim predmetima, u kojima sudija koji je doneo odluku, iz bilo kog razloga više nije sudija ovog suda.

Dakle, predmet nije odlukom predsednika suda oduzet sudiji Sanji Vujačić, već je metodom slučajnog odabira dodeljen u rad sudiji Luki Panteliću“, kaže se u demantiju koji je potpisala predsednica Drugog osnovnog suda u Beogradu, sudija Tatjana Jeremić.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend