27. dec 2021.

Tužilac Milovanović se vraća na suđenje Simonoviću? Opet promenjen sudija koji vodi novi proces za paljenje kuće novinara

Tužioca Predraga Milovanovića, kome je taj predmet proletos oduzet, treba vratiti na ponovljeno suđenje optuženima za paljenje kuće Milana Jovanovića, slažu se predstavnici medija, policije i tužilaštva koji učestvuju u radu vladine Radne grupe za zaštitu novinara. Iznenađujuća odluka o promeni sudije u ovom predmetu. Novo suđenje će biti zakazano najkasnije za mesec dana

Milan Jovanović i njegova supruga Jela Deljanin (foto: Tamara Spaić, Cenzolovka)

Najkasnije u roku od mesec dana biće zakazano ponovljeno suđenje Dragoljubu Simonoviću, bivšem predsedniku Opštine Grocka i istaknutom funkcioneru SNS-a, zbog paljenja kuće novinara Milana Jovanovića u decembru 2018. godine, rečeno je Cenzolovci danas u Drugom osnovnom sudu.

Drugi osnovni sud je za naš sajt potvrdio da su primili predmet nakon što je Apelacioni sud saopštio da je ukinuo prvostepenu presudu, kojom su Simonović i još dvojica osuđeni ukupno na 12 godina i šest meseci zatvora.

Od suda smo dobili i iznenađujuću informaciju da je promenjen sudija u predmetu „Simonović“. Umesto Sanje Vujačić, koja je u aprilu ove godine bila zadužena za taj predmet, proces će voditi sudija Luka Pantelić. U pitanju je takođe mladi sudija koji je primljen u Drugi osnovni sud istog dana kad i Sanja Vujačić.

Zašto ponovo promena sudije?

„Predmet K br. 324/19 je vraćen iz Apelacionog suda u Beogradu u Drugi osnovni sud u Beogradu i dobio je novi poslovni broj K br. 1541/21. Sudija Sanja Vujačić je bila zadužena da, u skladu sa naredbom predsednika Drugog osnovnog suda u Beogradu Su I – 1 br. 408/21 od dana 28. 04. 2021. godine, preduzme sve neophodne radnje u tada rešenom predmetu, a pošto je prvostepena presuda po žalbi ukinuta, predmet je, u skladu sa istom naredbom predsednika suda, metodom slučajnog odabira dana 27. 12. 2021. godine dodeljen u rad sudiji Luki Panteliću“, navodi se u odgovoru suda Cenzolovci.

Mnogo je otvorenih pitanja oko sudbine novog suđenja zbog paljenja kuće novinara trenutno u igri. Među njima posebno dramatično zvuči pitanje koje je važnije od svih pravnih i procesnih igara, a koje je postavio Milan Jovanović: „Da li ću ja živ dočekati pravdu?“

Osim krajnje formalizovanog navođenja da je o promeni sudije odlučio predsednik Drugog osnovnog suda, nema objašnjenja zašto je došlo do toga. Uobičajeno je da, nakon odluke apelacije o vraćanju predmeta na ponovno suđenje, isti sudija ili isto sudsko veće ponovo otvore glavni pretres da bi ispravili greške na koje im je ukazao Apelacioni sud.

Ova promena je utoliko čudnija jer je reč o sudijama od kojih nijedno nema iskustva, pa se ne vidi razlog promene, a u pitanju je veoma komplikovan i važan predmet u čije rešavanje je uperena pažnja i domaće i međunarodne javnosti.

Postavlja se pitanje da li će ova neobična odluka predsednika suda biti povod za nove vidove opstrukcije advokata odbrane. Da podsetimo, interese Dragoljuba Simonovića i drugookrivljenog, bivšeg policajca Vladimira Mihailovića zastupaju poznati i vešti advokati Viktor Gostiljac, Ivica Vuković i Zora Dobričanin Nikodinović.

Osuđujuću presudu izrekao je u februaru ove godine iskusni i ugledni sudija Slavko Žugić, a zatim je otišao u penziju.

Milovanović is back?

Pozitivna novina svakako je otvaranje mogućnosti da se u ovaj predmet vrati tužilac Predrag Milovanović koji je vodio istragu i napisao optužnicu. Njega je, nakon izbora u Državno veće tužilaca, republička tužiteljka Zagorka Dolovac sprečila da i dalje zastupa optužnicu, sa obrazloženjem da mora da se posveti poslu u DVT, o čemu je Cenzolovka pisala u aprilu ove godine.

Predrag Milovanović je odigrao ključnu ulogu za osuđujuću presudu, a njegovu optužnicu potvrdile su presude čak dvojice sudija u Drugom osnovnom sudu.

Predstavnici medija, tužilaštva i policije u vladinoj RG za zaštitu novinara saglasni su da tužiocu treba vratiti predmet koji mu je oduzet. Iznenađujuća odluka o još jednoj promeni sudije. Novo suđenje će biti zakazano najkasnije za mesec dana

Prema rečima Verana Matića, predsednika Komisije za istraživanje ubistava novinara, među članovima vladine Radne grupe za zaštitu i bezbednost novinara postoji saglasnost da se Milovanović vrati na slučaj. Na Matićev zahtev, danas je održan sastanak Radne grupe na nižem nivou, a sledeće nedelje biće održan i sastanak na nivou premijerke i ministarki.

Na sastanku su, kako nam je Matić preneo, svi pokazali da razumeju složenost situacije koja je nastupila nakon ukidanja prvostepene presude, pre svega činjenice da su Milan Jovanović i njegova supruga Jela Deljanin u poznim godinama, teško narušenog zdravlja i u finansijskim teškoćama upravo zato što im je 2018. godine spaljena sva imovina. Uprkos obećanjima, država nije finansijski pomogla napadnutom novinaru.

„Ideja je da se Predrag Milovanović ponovo uključi u slučaj, zajedno sa tužiocem Ivanom Duzlevskim (zastupao je optužnicu u izdvojenom slučaju protiv Igora Novakovića, trećeokrivljenog, prim. nov.). Naravno, ovo još nije formalna odluka, ali su se na sastanku Radne grupe svi složili“, rekao je Matić za Cenzolovku.

Tužilac Milovanović je do danas ostao živo zainteresovan za to da Milan Jovanović i Jela Deljanin što pre dođu do pravde. Odluka da se suđenje pokrene iz početka udaljava nas od rešavanja ovog slučaja. Uz Milovanovićevo ponovno angažovanje javnost bi dobila novi impuls poverenja.

Otvoreno je pitanje kako će funkcionisati dva javna tužioca istovremeno, kao i da li će Ivan Duzlevski, nakon promovisanja u tužioca Višeg javnog tužilaštva, biti u mogućnosti da se bori za pravdu u Drugom osnovnom sudu.

Mnogo je otvorenih pitanja oko sudbine novog suđenja zbog paljenja kuće novinara trenutno u igri. Među njima posebno dramatično zvuči pitanje koje je važnije od svih pravnih i procesnih igara, a koje je postavio Milan Jovanović: „Da li ću ja živ dočekati pravdu?“

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend