22. apr 2021.

NUNS: Obeshrabrujuća odluka republičke javne tužiteljke Zagorke Dolovac

Nezavisno udruženje novinara Srbije poziva republičku javnu tužiteljku Zagorku Dolovac da preispita svoju odluku o oslobođenju vršenja dužnosti zamenika javnog tužioca Predraga Milvanovića u predmetu koji se vodi za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića.

NUNS u saopštenju podseća da je Dolovac razrešila dužnosti tužioca Milovanovića koji od samog početka prati ovaj slučaj, pošto je prvostepena presuda napadnuta sa četiri žalbe odbrane na Apelacionog sudu.

„Ova prvostepena presuda doneta je pre dva meseca u kojoj se se osuđuje bivši gradonačelnik Grocke i istaknuti član Srpske napredne stranke Dragoljub Simonović, policajac Vladimir Mihailović i Aelskandru Marinkoviću na ukupno 12 i po godina godina zatvora“, kaže se u saopštenju NUNS-a i dodaje:

„Prema do sada poznatim informacijama, javna tužiteljka Dolovac je bez ikakvog obrazloženja donela odluku za oslobađanje vršenja dužnosti zamenika javnog tužioca Predraga Milovanovića, iako ne postoji obaveza da se oslobodi vršenja dužnosti zamenika tužioca već je Zakonom o Državnom veću tužilaca propisano da se može osloboditi vršenja funkcije zamenika javnog tužioca za vreme obavljanja funkcije u Državnom veću, na osnovu odluke Državnog veća.

Ipak, nakon dve godine mukotrpnog sudskog procesa u kojem su Milan Jovanović i njegova supruga Jela Deljanin proživeli sekundarnu viktmizaciju, te su morali, iz ročišta u ročište, da se suočavaju sa svojom najvećom životnom traumom, i da strpljivo čekaju pravdu, ovakva odluka republičke javne tužiteljke Zagorke Dolovac ne uliva nadu u budućnost daljeg procesa.

Ovim putem takođe želimo i da podsetimo predstavnike vlasti i nadležne institucije na reči sudije Slavka Žugića, koji je doneo prvostepenu presudu, da je Milanu Jovanoviću te noći, 12. decembra 2018, oduzeto elementarno ljudsko pravo Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, a to je pravo na dom. Upravo zbog svega toga, NUNS poziva još jednom na preispitivanje obeshrabrujuće odluke o oslobođenju vršenja dužnosti zamenika javnog tužioca“, kaže se u saopštenju Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend