22. apr 2021.

Državno veće tužilaca: Nije sprečeno postupanje u predmetu Milana Jovanovića, naprotiv, nastavlja ga Apelaciono tužilaštvo

Državno veće tužilaca reaguje na tekst danas objavljen na Cenzolovci, tvrdeći da je sve u redu sa procesom za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića. DVT je, inače, na vreme dobilo pitanja u vezi sa ovim slučajem, ali je odlučilo da na njih ne odgovori - sve do objavljivanja teksta

Sudjenje okrivljenima za paljenje kuce novinara Milana Jovanovica u Palati pravde (foto: Marko Risović / Cenzolovka)

Reagovanje povodom teksta „Zagorka Dolovac sprečila zamenika tužioca Predraga Milovanovića da brani presudu za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića od žalbi odbrane“ objavljujemo u celini:

Povodom Vašeg upita i teksta koji ste danas, 22. aprila 2021 godine, objavili na Internat portalu „Cenzolovka“, obaveštavamo Vas sledeće:

Nisu tačni navodi Vašeg teksta kojim se implicira da je došlo do sprečavanja daljeg postupanja u predmetu oštećenog Milana Jovanovića, a protiv okrivljenog Dragoljuba Simonovića. Naprotiv, postupanje javnog tužilaštva se aktivno nastavlja od strane Apelacionog javnog tužilaštva u Beogradu koje je shodno zakonu jedino ovlašćeno za zastupanje podnete žalbe Drugog osnovnog javnog tužilaštva pred Apelacionom sudom u Beogradu.

Naglašavamo da je Drugo osnovno javno tužilaštvo na osnovu odluke javnog tužioca Nebojše Popovića 23. marta 2021 godine podnelo žalbu protiv presude prvostepenog suda zbog odluke o krivičnoj sankciji smatrajući da izrečena kazna nije adekvatna stepenu krivične odgovornosti okrivljenog Simonovića.

Posebno treba imati u vidu da je javni tužilac Drugog osnovnog javnog tužilaštva upravo zbog neodgovarajućeg pristupa postupanju u ovom predmetu od strane zamenika Milovanovića bio prinuđen da istom izda Obavezno uputstvo A br. 130/19 od 18. marta 2019 godine, kojim je zameniku Milovanoviću naloženo da sudu predloži strožije sankcije za svakog okrivljenog u ovom predmetu, imajući u vidu vrstu, težinu krivičnog dela, način izvršenja, vrednost imovine koja je oštećena izvršenjem krivičnog dela, činjenicu da je delo izvršeno prema novinaru čime je direktno pokušano da se ugrozi sloboda medija i izražavanja, a sve u cilju kako postizanja ciljeva specijalne tako i generalne prevencije, što je zamenik Milovanović svojim dotadašnjim postupanjem ugrozio.

Takođe, bitno je naglasiti da je odluka o oslobođenju vršenja funkcije zamenika javnog tužioca shodno članu 11 Zakona o Državnom veću tužilaca u vezi nespojivosti poslova zamenika Milovanovića doneta od strane Državnog veća tužilaca jednoglasno na sednici održanoj 6. aprila 2021 godine, iz čega jasno proizilazi da se ne radi o odluci pojedinca, već kolektivnog državnog organa.

Odeljenje za odnose sa javnošću DVT

(Odgovor Cenzolovke objavićemo sutra)

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend