09. jun 2021.

RBG: Državni tužioci u Srbiji i Crnoj Gori mogu da spreče pobedu pravde u izuzetno važnim procesima koji se tiču novinara

Reporteri bez granica zabrinuti zbog političkih pritiska na pravosuđe i odluke državne tužiteljke Zagorke Dolovac da smeni Predraga Milovanovića u procesu zbog paljenja kuće Milana Jovanovića, te zbog krivičnog progona Jova Martinovića u Crnoj Gori

Jovo Martinović i Milan Jovanović (foto: RBG, Cenzolovka)

U juče objavljenom tekstu „Poštujte nezavisnost sudstva u slučajevima dva vodeća novinara u Srbiji i Crnoj Gori“ međunarodna organizacija posvećena odbrani novinara i slobode govora Reporteri bez granica (RBG) konstatovala je da bi u ove dve zemlje „tužilaštva mogla da spreče da pravda odnese pobedu“, i to u dva „izuzetno važna slučaja“ koja se tiču novinara „čije je izveštavanje zasmetalo predstavnicima vlasti“.

„Sudske vlasti moraju da se suprotstave političkim pritiscima“, kaže se u ovom saopštenju.

Reporteri bez granica podsećaju da je tužilac koji je dobio presudu kojom se osuđuju nalogodavac i izvršioci napada „Molotovljevim koktelima“ na kuću novinara istraživača Milana Jovanovića uklonjen sa tog slučaja, što bi, prema njihovom mišljenju, „moglo dovesti do toga da ova presuda ne bude potvrđena u žalbenom postupku na apelaciji“.

Simonovićev pritisak na tužilaštvo

„Republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac uklonila je tužioca Predraga Milovanovića sa ovog slučaja, bez obzira na uspeh koji je on pokazao tokom suđenja“, primećuju Reporteri bez granica i dodaju kako postoji „sve veća bojazan“ da će Milan Jovanović, koji je, kako kažu, „istraživao korupciju na lokalu“, ostati bez „pravnog zadovoljenja“.

Odluke državnih tužilaca podrivaju borbu protiv sudskog uznemiravanja novinara u Crnoj Gori i borbu protiv nekažnjivosti nasilnih zločina nad novinarima u Srbiji (Pavol Salaj, RBG)

Razlog za ovu tvrdnju, ova organizacija vidi u „političkom pritisku na tužilaštvo od strane Dragoljuba Simonovića“, bivšeg gradonačelnika Grocke, koji je prvostepeno osuđen kao inspirator napada iz 2018. godine.

„Simonović, koji je u kampanji za gradonačelnika Beograda i koji je veoma uticajan član partije predsednika Aleksandra Vučića, pretio je Milovanoviću tokom saslušanja, rekavši da mu se može desiti da više ne bude tužilac“, navode Reporteri bez granica.

Iz ove organizacije otkrivaju da su se 17. maja obratili republičkoj javnoj tužiteljki i da su tada „izneli svoje strahove“ i od nje „zatražili da preispita ovu odluku“, ali da do sada nisu dobili odgovor.

Reporteri bez granica navode da se o ovoj temi razgovaralo tokom sastanka Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara, te dodaju da je to „slaba uteha“, budući da ta grupa ima mahom „konsultativni status“ i da je „njen kredibilitet podriven nedavnim ostavkama” predstavnika novinarskih organizacija i udruženja.

Tužilac odbio da preispita sudski progon Jova Martinovića

Reporteri u saopštenju ukazuju i na to kako je u Crnoj Gori odluka državnog tužioca Ivice Stankovića „direktno pomogla da se nastavi neutemeljeno krivično gonjenje Jova Martinovića, slobodnog novinara, koji je značajno doprineo istraživačkom izveštavanju na temu postojanja kriminogenih elemenata unutar državnog aparata“.

„Nakon što je Martinović prošlog marta osuđen na godinu dana zatvora, što je odluka koju su RBG i još 11 nevladinih organizacija koje se zalažu za slobodu štampe proglasili sudskim progonom – RBG su zatražili od Stankovića da preispita zakonitost kazne, ali je Stanković to odbio“, kaže se dalje u tekstu.

Republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac uklonila je tužioca Predraga Milovanovića sa slučaja, bez obzira na uspeh koji je pokazao tokom suđenja (Reporteri bez granica)

Kako ova organizacija navodi, Jovo Martinović se trenutno priprema da uloži žalbu na odluku državnog tužioca Stankovića, čime će se nastaviti sudski sporovi koji se godinama protiv njega vode, a koji uključuju i 15 meseci boravka u pritvoru uprkos činjenici da nije bio osuđen.

„Odluke državnih tužilaca podrivaju borbu protiv sudskog uznemiravanja novinara u Crnoj Gori i borbu protiv nekažnjivosti nasilnih zločina nad novinarima u Srbiji“, rekao je Pavol Salaj, šef kancelarije RBG za Evropsku uniju i Balkan, dodavši da ova organizacija poziva tužioce odgovorne za slučaj Jova Martinovića i Milana Jovanovića da „demonstriraju veći stepen otpora na političke pritiske“.

„U ovim momentima duboke neizvesnosti stojimo uz ovu dvojicu novinara, čije je istraživačko izveštavanje izvor inspiracije širom Balkana“, rekao je Salaj.

Reporteri bez granica su na kraju saopštenja podsetili da na ovogodišnjem Indeksu slobode medija Srbija zauzima 93. mesto, dok je Crna Gora na 104. mestu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend