14. jan 2022.

Voditi računa o svakoj izgovorenoj reči

Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara pozvala je sve učesnike u javnom prostoru da vode računa o svakoj izgovorenoj reči.

Foto: Goran Necin (cc)

„Ovo se naročito mora imati u vidu u periodu u kome nam predstoji predizborna kampanja, koja je nažalost, uobičajeno vreme kada se o tome mnogo manje vodi računa. Ovom prilikom pozivamo političare da se uzdrže od bilo kakvih neodmerenih izjava koje mogu imati posledice na sveukupnu atmosferu u društvu. Posebno se mora obratiti pažnja na to kako se svi akteri u javnom životu odnose prema medijima i novinarima jer i najmanji napad na novinare može da predstavlja potencijalnu opasnost za ugrožavanje njihove lične bezbednosti“, navodi se u saopštenju Radne grupe za bezbednost novinara.

Od suštinskog je značaja, dodaje se, da mediji poštuju pravila profesije i da novinari u svom svakodnevnom radu poštuju Kodeks novinara i Zakon o javnom informisanju i medijima dok pružaoci javnih medijskih usluga treba da poštuju odredbe Zakona o elektronskim medijima.

„Poštujući slobodu uređivačke politike svakog medija, Radna grupa poziva sve medije da povedu računa o načinu na koji izveštavaju, načinu na koji se govori o svim akterima u javnom životu, te da se uzdrže od svake vrste uvredljivog sadržaja i da poštuju dostojanstvo svakog pojedinca. Radna grupa u postpunosti poštuje samostalnost i nezavisnost Regulatornog tela za elektronske medije i duboko verujemo da proaktivno delovanje ove institucije može pozitivno uticati na medijske aktere da sa posebnom pažnjim vode računa o poštovanja svih zakona i propisa“, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara smatra ovu temu veoma važnom zbog čega je, na današnjem onlajn sastanku, inicirala da se kroz podršku OEBS i drugih međunarodnih partnera organizuje tematska sednica upravo kako bi skrenula pažnju na ovo izuzetno važno pitanje.

K. Ž.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend