14. jan 2022.

Civilno društvo: Savet REM-a da sankcioniše govor mržnje Olivere Zekić

Osamnaest organizacija civilnog društva zahtevalo je danas od Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) da što pre sankcioniše predsednicu Saveta REM-a Oliveru Zekić zbog krešnja Kodeksa članova tog tela.

Olivera Zekić (foto: TV Hepi)

U saopštenju se navodi da je Zekić tokom emisije Hit tvit na TV Pink u nedelju 9. januara 2022. godine dva puta organizacije civillnog društva, koje prate izveštavanje pružalaca medijskih usluga, nazvala „paravojnim REM-ovima“.

„Ovim činom, koji nije prvi put, predsednica Saveta REM-a je etiketirala organizacije, koje se staraju o ostvarivanju ustavom garantovanog prava na informisanje, a čime je stvoren ambijent društvene opravadanosti napada na ove organizacije i njihovog stavljanja van zakona“, navodi se u saopštenju organizacija civilnog društva.

Naglašeno je da bi sankcionisanjem postupanja Zekić, Savet REM-a pokazao svoju stvarnu posvećenost kažnjavanju govora mržnje, a za šta služi između ostalog i Kodeks članova Saveta REM-a.

„Imajući u vidu da je Zekić kopredsednica Privremenog tela za praćenje medija tokom izbora, pozivamo ovo telo da se u skladu sa svojim nadležnostima odredi povodom govora mržnje Olivere Zekić prema NVO koje monitorišu medije. Bez osude govora mržnje prema organizacijama koje svojim radom doprinose integritetu izbornog procesa, integritet Privremenog tela za praćenje medija tokom izbora će biti značajno urušen“, ocenjeno je u saopštenju.

Inicijativu su potpisali: Biro za društvena istraživanja – BIRODI, Evropski pokret u Srbiji, Inicijativa A11, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Građanske inicijative, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Beogradski centar za bezbednosnu politku, Partneri Srbija, Fondacija Slavko Ćuruvija, Autonomni ženski centar, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Vojvođanski građanski centar, Jukom, CANVAS, Transparetnost Srbija, PROTECTA, Inicijativa mladih za ljudska prava i Beogradski centar za ljudska prava.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend