14. okt 2022.

Pinpoint, novi Googleov alat za novinare

Pinpoint je novi Googleov alat koji može pomoći novinarima da istražuju, filtriraju i analiziraju veliku kolekciju dokumenata i da konvertuju audio datoteke u tekst uz mogućnost lakog pretraživanja

Koristeći Pinpoint novinari mogu uploadovati i pretraživati na hiljade dokumenata, fotografija, e-mailova, rukom pisanih bilješki i audio datoteka koristeći za pretragu određene riječi ili fraze, lokacije, organizacije ili osobe.

Takođe, sadržaj dokumenata korisnik može podijeliti s drugima tako što će podijeliti pristup svojoj kolekciji. Kolekcije dokumenata su inače prema zadanim postavkama privatne, zaštićene vodećim Googleovim tehnologijama privatnosti i sigurnosti, ali se mogu selektivno dijeliti sa bilo kim ko ima Google račun.

Kako se navodi u Googleovom blogu, jedna Pinpoint kolekcija može sadržavati do 200.000 dokumenata, uključujući fotografije, audio datoteke ili tekst.

Pinpoint koristi OCR (optičko prepoznavanje znakova) i tehnologiju “govor u tekst” koja korisnicima omogućava da pretražuju tekst u tekstualnim datotekama kao što su dokumenti iz Microsoft Officea, obični tekstualni dokumenti, e-mailovi, tekst unutar fotografija, ali i transkribovani snimak na više jezika.

Kada je u pitanju transkripcija, audio datoteke u trajanju do dva sata se mogu uploadovati i transkribovati u tekstualne datoteke koje se mogu pretraživati. Pinpoint podržava sljedeće jezike za audio transkripciju: engleski, češki, holandski, francuski, njemački, hebrejski, indonežanski, italijanski, poljski, portugalski, ruski, ukrajinski i turski.

No, da bi Pinpoint pravilno transkribovao audio tekst, ovaj alat mora znati jezik audio datoteke prije nego što je uploadujete. Da biste promijenili jezik za upload audio datoteka bitno je da uradite sljedeće:

– U prikazu Documents kliknite na postavke (Settings).

– U okviru govornog jezika audio datoteka (Audio files) odaberite jezik vaših snimaka. Imajte na umu da se ova postavka primjenjuje na sve vaše kolekcije.

– Kliknite na Sačuvaj promjene (Save).

Uploadujte svoje audio snimke.

– Nakon obrade, svaki audio snimak će biti objavljen kao PDF transkript u vašoj kolekciji, sa ugrađenim playerom za originalni audio. Ovi transkripti se mogu pretraživati isto kao i svi ostali dokumenti u vašoj kolekciji.

Napominje se da ukoliko navedete pogrešan jezik za audio datoteku, morat ćete ažurirati postavku jezika audio datoteke i ponovo uploadovati datoteku.

Izvor: Journaliststudio.google

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend