27. maj 2021.

Seminar „Medijska pismenost za zrelo doba“ u kladovskoj biblioteci

Kladovska Biblioteka „Centar za kulturu“ domaćin je četvrtog u nizu seminara za bibliotekare, koje realizuje udruženje Biblioteka Plus u okviru projekta Medijsko nasilje i medijska ekologija.

Sutra će odabrani bibliotekari iz ustanova koje pokrivaju matične biblioteke u Boru i Zaječaru biti u prilici da u učestvuju u radionicama, ali i da kroz razgovor sa predavačima saznaju više o kominukaciji sa penzionerima I korisnicima u zrelijem dobu..

-Cilj ovog projekta da se javne biblioteke podstaknu u razviju znanja i radu sa starijim građanima, korisnicima biblioteke da se služe društvenim medijima, internetom, ali i da uz pomoć bibliotekara pažljivije biraju, stvaraju i razmenjuju medijske sadržaje. – objašnjava direktorka Biblioteke “Centra za kulturu” Kladovo Žaklina Nikolić koja će zajedno sa autorom projekta „Medijska pismenost za zrelo doba“ Zoranom Hamovićem uvodnom rečju započeti seminar.

Prema programu seminara o “Kriterijumima izbora medijskih sadržaja za bibliotekare” govoriće dr Maja Vukadinović, a o „Novim medijima i generacijskom uključivanju” dr Dalibor Petrović. Osim njih, predavači su prof. dr Miroljub Radojković, dr Maja Vukadinović, dr Tamara Vučenović, dr Ljiljana Manić, dr Vesna Crnogorac, dr Marijana Matović, a o svojim iskustvima u korišćenju interneta i društvenih mreža govore i Neda Todorović, Gordana Zindović, Goran Marković, Ljubivoje Ršumović, Ratko Božović, Milan Vlajčić.

-U razgovorima sa bibliotekarima predavači će utvrditi kako razvijaju komunikaciju sa penzionerima i korisnicima u zrelijem dobu. Budući da im je osim knjiga potrebna i podrška u savlađivanju i upotrebi novih medija, javna biblioteka je pred novim izazovima unapređenja njihovih znanja i veština.Projektne aktivnosti usmerene su na razmenu iskustva i stručnu podršku bibliotekarima za rad sa sa starijim korisnicima u oblasti medijskog monitoringa, medijske kritike, medijske kreativnosti i medijskog aktivizma. – kaže Žaklina Nikolić.

Do sada su u okviru projekta seminari za bibliotekare održani u javnim bibliotekama u Valjevu, Kragujevcu i Subotici, a nakon Kladova u Somboru i Vrnjačkoj Banji.

J. B. K.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend