17. avg 2019.

TED 2019: Kako ubiti zombi glasinu i poboljšati Fejsbuk

Od takozvanih zombi glasina - viralnih onlajn vesti koje odbijaju da umru - do razlika između dezinformacija i lažnih vesti, tokom većine nastupa na TED-u 2019. govorilo se o potrebi da se unapredi razgovor na internetu.

A to se desilo ne samo zato što bi bilo lepo suprotstaviti se beskrajnoj količini onlajn laži i propagande istinitom i uviđavnom raspravom, kakvu publika na TED-u uvek mnogo više voli.

Već i zato što, izjavio je niz govornika, dezinformacije imaju zabrinjavajuće posledice u stvarnom svetu – od uticaja na izbore do izazivanja smrti.

Kler Vordl je osnivačica First Draft Njuza, dobrotvorne organizacije koja se bori protiv dezinformacija. Ona je nedavno osnovala Koaliciju za integrisanje vrednosti u zajednička informaciona dobra (građanska). Cilj joj je da izgradi novu infrastrukturu za kvalitetne informacije, nešto što je opisala kao „Vikipediju kojoj se može verovati“.

Na TED-u je pozvala sve „građane interneta“ – bilo da su svakodnevni korisnici, novinari, edukatori ili tvorci softvera – da učestvuju u ovom projektu, čiji je cilj izgraditi odlagalište za glasine, mimove i propagandu koje kruže internetom. Pokušaće da rasvetli odakle su oni potekli i predlaž načine da za filtriranje sličnog sadržaja u budućnosti.

Ona je govor započela tipičnom onlajn zombi glasinom: fotografijom banane s crvenom tačkom na njoj. Post je sugerisao da je u voće ubrizgan virus HIV-a.

„Svaki dan viđamo mimove poput ovog. Glasine koje iskorišćavaju najdublje strahove ljudi i zabrinutost za njihove porodice. Laži i činjenice idu ruku pod ruku“, rekla je ona.

Nije dovoljno da Fejsbuk i Gugl imaju vlastite fekt-čekere ili čak da vlade regulišu veb. Takav viralni sadržaj mora da se sakupi, skladišti i analizira u otvorenoj bazi podataka, rekla je ona.

Vreme je i da prestane da se koristi izraz „lažne vesti“, koji je sam po sebi postao lažni narativ.

„Lažne vesti pokrivaju laži, glasine, teorije zavere, ali ih koriste i političari širom sveta da bi napali slobodnu i nezavisnu štampu“, rekla je ona.

Ceo tekst pročitajte na portalu BBC na srpskom.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend