10. okt 2015.

Bez pitanja, molim

Anica TelskovićPrekjuče je bilo mučno gledati kako je Nikoleta Mišić, službenice vlade, sprečavala novinare da ministarki Kori Udovički postave pitanja o aferi „prisluškivanje”. „Nećemo tako, kolege”, rekla je uz objašnjenje da je tema konferencije rad Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. „Ovo i te kako ima veze sa radom ministarstva”, odgovorio je jedan od novinara. „Pitanje je hoće li, ili neće Udovički i dalje biti ministar”. To što su uporno stizala ista pitanja, za Mišićevu je bio povod da pokuša da prekine konferenciju

Pre nešto više od pola godine, bivši službenik Ministarstva finansija Veljko Jovanović davao je sve od sebe da ministru Dušanu Vujoviću ne budu upućena pitanja koja imaju veze s temom. Otvoreno je rekao da su odgovori mogući samo na unapred dostavljena pitanja. Tog dana, umesto da javnosti otvoreno kažu šta su sporazumom sa MMF-om, u ime naroda, dogovorili, predstavnici vlade su nadugačko i naširoko odgovarali na pitanja o referentnoj kamatnoj stopi, kursu… Kasnije smo saznali da su sporazumom, između ostalog dogovorena otpuštanja i poskupljenje struje.

Dotle, recimo, premijeru Vučiću nedavno nije smetalo kada je novinar Pinka postavio pitanje koje nema veze s temom. Pregovori sa MMF-om takođe su bili povod za njegovo obraćanje, a jedno od prvih pitanja bilo je kako premijer komentariše to što se u Brajtonu srušio avion. U nesreći je poginulo petnaestoro ljudi, ali je reakcija britanske javnosti izostala, konstatovao je novinar, aludirajući na našu aferu helikopter.

U poslednje vreme službenici vlade počeli su bez ustezanja pre konferencija da prilaze bliskim novinarima da bi ih „ljubazno” zamolili da nešto pitaju ili da ne pitaju.

I nije ovo manir samo ove vlasti. I šefica službe informisanja bivšeg predsednika Borisa Tadića, Jasmina Stojanov, izbacila je svojevremeno ekipu produkcije Svet plus info iz prostorija Saveza samostalnih sindikata. Ova televiziji bila je bliska SNS-u, tada opozicionoj stranci. I ona je često prekidala novinare koji su Tadiću postavljali neprijatna pitanja.

Već duže vreme političari i članovi vlade organizuju imitacije konferencija za novinare zaboravljajući da su oni tu zbog novinara, a ne obrnuto. Ako se ovakva praksa nastavi konferencije s novinarima biće suvišne, a pravo na pitanja ukinuto.

Ko zna možda su vladi ili ministrima potrebni novinari statisti, da bi preneli samo ono što su naumili da kažu. Za tako nešto biće dovoljna saopštenja. Čemu parodija od medijskih susreta na kojima će se postavljati unapred dogovorena pitanja. Onda u tome ne treba učestvovati. Čast izuzecima koji se još lavovski bore da dobiju odgovore.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend