10. okt 2015.

Udovički pokreće prijavu protiv Sertića

kori 1Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave trebalo bi da narednih dana pokrene prekršajnu prijavu protiv ministra privrede Željka Sertića, u skladu sa svojim ovlašćenjima, zato što je odbio da pruži na uvid ugovor o upravljanju Železarom Smederevo povereniku za informacije od javnog značaja Rodoljubu Šabiću, saznaje Danas u Vladi Srbije. Ministarstvo će to učiniti nakon konsultacija sa Šabićem i zaštitnikom građana Sašom Jankovićem, navodi izvor našeg lista

Naime, Ministarstvo privrede je odbilo da dostavi ugovor na zvaničan zahtev za pristup informacijama od javnog značaja Saši Raduloviću, lideru pokreta Dosta je bilo, nakon čega se on žalio povereniku Šabiću. Poverenik je zato, kako nalaže praksa, zatražio ugovor na uvid kako bi ocenio da li je odbijanje zahteva opravdano.

– Tačno je da je Ministarstvo privrede to uradilo i u tome je istrajalo i nakon mog upozorenja da krše zakonska ovlašćenja Poverenika. A kao „argument“ je naveden „zaključak“ predsednika Komisije za zaštitu konkurencije, inače izdejstvovan naknadno, tek po podnošenju žalbe Povereniku, po kome se radi o „zaštićenim“ podacima. „Argument“, naravno, ne stoji, uostalom i sama Komisija je obavestila tražioca informacije da je reč o zaključku koji se odnosi na postupak pred Komisijom i da zaključak ne predstavlja nikakvu smetnju da Ministarstvo objavi dokument, a utoliko pre, razume se, da ga stavi na raspolaganje Povereniku – ističe Šabić za Danas.

On napominje da je u jedanaestogodišnjoj primeni Zakona to apsolutni presedan, jedan jedini slučaj da je neko i povereniku uskratio pravo uvida u neki dokument.

– Samo jednom, pre desetak godina u postupku koji sam vodio povodom ugovora Jat-Er Bas, na istu ideju došao je tadašnji direktor JAT-a, ali je nakon mog upozorenja odustao – napominje Šabić.

On dodaje da je u celom postupku povodom zahteva za pristup informacijama iz ugovora o Železari Ministarstvo počinilo više prekršaja. Logična posledica, kaže on, trebalo bi da bude prekršajna odgovornost odgovornog lica, ali da za to nadležno Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, u skladu sa dugotrajnom lošom praksom, te postupke ne pokreće ili ih pokreće samo selektivno i simbolično.

– S tim u vezi Zaštitnik građana je povodom mog ukazivanja na ceo slučaj kao primer „loše uprave“ pokrenuo postupak kontrole i nad Ministarstvom privrede i nad Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu – navodi Šabić. On objašnjava da je pravo Poverenika da izvrši uvid u bilo koji dokument potreban za postupak koji vodi, u direktnoj korelaciji s njegovim pravom i obavezom da postupajući po žalbi odluči da li dokument odnosno informacija može ili ne da se učini dostupnim javnosti.

Amandmani poverenika

Predlog zakona o ulaganjima, kada je reč o slobodnom pristupu informacijama i zaštitom podataka o ličnosti, sadrži brojna rešenja koja su nedopustivo nejasna, konfuzna, kontradiktorna i neustavna i čijim usvajanjem bi bio ozbiljno ugrožen postojeći i garantovani nivo prava, saopštio je juče poverenik Rodoljub Šabić. Šabić je tim povodom dostavio mišljenje na adrese četiri odbora Skupštine Srbije i inicijativu da se na Predlog zakona podnesu amandmani, a obratio se i Zaštitniku građana.

Ugovor

Posle povlačenja Ju-Es stila iz Železare Smederevo, upravljanje tim kompleksom je 2012. preuzela država, koja je svakog meseca izdvajala najmanje pet miliona evra za plate i obrtna sredstva, a u pogonu je bila jedna visoka peć. Nakon nekoliko pokušaja da pronađe strateškog partnera, Vlada je odlučila da upravljanje i savetovanje u poslovanju Železare, kao najboljem ponuđači na tenderu, poveri holandskoj kompaniji HPK inženjering, gde su čelni ljudi nekadašnji izvršni direktor američkog Ju-Es stila Džon Gudiš i slovački biznismen Peter Karamaš. Ugovor su potpisali ministar privrede Željko Sertić, u ime Železare Bojan Bojković i Kamaraš kao predstavnik HPK inženjering.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend