10. okt 2015.

Izuzetno težak položaj novinara u Srbiji

novineuokovimaPoložaj novinara u Srbiji je izuzetno težak, među brojim problemima sa kojima se suočavaju su niske zarade i teški uslovi rada, ali i odsustvo solidarnosti

To je rečeno na regionalnoj skupu o stanju u medijima na kome se čulo i da bi takvo stanje moglo da bude prevaziđeno sindikalnim udruživanjem.

Na skupu o privatizaciji i stanju u medijima i o zaštiti prava novinara, koje su organizovali Sindikat novinara Srbije (SINOS), Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), je rečeno i da je objavljen poziv za privatizaciju 50 medija u Srbiji, a da je do juče prodat 31.

Slobodan Ćirić iz UNS rekao je da je položaj novinara izuzetno težak, da se njihove zarade kreću čak i ispod republičkog proseka, da su suočeni sa pretnjama i ucenama, ali i sa cenzurom i autocenzurom.

Ćirić je izneo podatke iz prošlogodišnjeg istraživanja UNS koje je pokazalo da oko 74 odsto novinara u Srbiji zarađuje između 125 i 375 evra, a da manje od osam odsto prima plate iznad 500 evra, dok 75 odsto njih prima redovno zaradu.

„Bojim se da taj podatak sada već nije tačan. Manje od polovine novinara prima naknadu troškova za mobilni telefon“, rekao je Ćirić, navodeći da najniže plate imaju novinari u privatnim medijima.

Koliko je položaj novinara u Srbiji težak govori, prema rečima Milana Petkovića iz SINOS-a, i podatak da je u prethodnih nekoliko meseci više od 900 novinara samoinicijativno otišlo iz te profesije.

„Kako očekujemo borbu za javni interes kada novinari nemaju osnovna ljudska prava“, upitao je Petković, dodajući da je rad novinara u Srbiji obeležen ponižavajućim uslovima rada, niskim platama, otpuštanjima za jedan dan, ali i odsustvom solidarnosti.

On je saopštio i da je u prethodnih 10 godina privatizovano više od 50 medija, da je samo jedan bio uspešan primer, ali da je i on diskutabilan, a da se država sada odlučila da u nekoliko meseci i u vreme najveće ekonomske krize privatizuje 70 medija.

„Da li je realno da se u nekoliko meseci pronađu kvalitetni poslodavci za toliki broj medija“, upitao je Petković, navodeći da je problem i što se trenutno ne zna da li će novinari, ako se za njihove medije ne pronađu kupci postati njihovi vlasnici ili će oni ići u proces stečaja ili likvidacije.

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović poručio je da su „novinari danas uplašeni, slabo plaćeni i skloni autocenzuri“, kao i da se stepen medijskih sloboda može porediti sa „najgorim periodom vladavine Slobodana Miloševića“.

„Ne mislim da je za to isključivo odgovoran ovaj režim ili Aleksandar Vučić, u poslednjih 15 godina vlast nikada na medije nije gledala kao na četvrti stub demokratije, već kao na sredstvo za dolazak i održavanje na vlasti“, rekao je Obradović i apelovao na sve u svetu novinarstva da otvore međusobni dijalog i naprave konsenzus o najvažnijem interesu.

Zamenica predsednika Svetske federacije novinara Jasmina Popović smatra da je kriza dovela da novinari gube svoja prava i da u borbi za opstanak postaju jedni drugima neprijatelji, navodeći da moraju da nađu najmanji zajednički interes za zajedništvo, dok je njen kolega Oliver Karle rekao da nema slobode dok novinari rade pod pritiscima, strahom i siromaštvom, a da je za to odgovor u sindikalnom organizovanju.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend