12. okt 2015.

Raja Rodić: Nije Farma najgledanija zato što postoji Kurir, već zato što ne postoji Politika!

Da nisam ja možda sveo Politiku na istorijski najniži tiraž? Da nisam možda ja VAC-u pre deset godina prodao srpsku tradiciju, ili neko drugi, i kome to sada smeta što opet srpska kuća kupuje Politiku, upitao je Rodić

Povodom autorskog teksta glavne i odgovorne urednice Politike Ljiljane Smajlović u tom dnevnom listu, a povodom vesti da je kompanija AMG kupila sva prava i potraživanja od nemačke Funke Medien Gruppe a prema i u vezi sa kompanijama Politika novine i magazini, Politika štamparija, Politika AD, Dnevnik Vojvodina Press i NID Novosti iz Beograda, reagovao je osnivač dnevnog lista Kurir Radisav Rodić.

Njegov odgovor prenosimo u celosti.

Poštovana gospođo Smajlović,

Pošto ste pogrešno shvatili moj SMS, jer ste se kao i obično, bavili formom a ne suštinom, osećam potrebu da Vašim čitaocima i Vama lično razjasnim šta sam hteo da kažem. Naime, hteo sam da Vam kažem da prestanete da ignorišete i izvrćete istinu, da ne upotrebim neku drugu, kako biste Vi rekli, tabloidnu reč, koja bi doduše bila istinita.

Ali, koga to briga. Vas istina ne zanima, već „pristojnost“. Vidite gospođo Smajlović, elementarna je nepristojnost ne govoriti istinu, naročito ako Vam je poznata.

Ako Vam je bila namera da me Vašim uvodnikom uvredite, niste uspeli. Insinuacija da ja kao osnivač Kurira reprezentujem nepismenu, prostu, nepristojnu Srbiju, a Vi neku drugu, lepu, pametnu, obrazovanu, pristojnu, nimalo me ne vređa. Ja sam rođen pre 68 godina u selu Ripanj, nadomak Beograda. Dakle, Srbin sam i svim bićem pripadam svom narodu. Iza mene ima više od 50 godina privatnog rada. Bogatstvo sam stekao po svetu, pa i u Americi, a znam da Vam vrednosti koje ta zemlja promoviše leže na srcu.

Ja sam se tamo dokazao i po njihovim, zapadnim merilima i aršinima i postao uspešan. Bogatstvo koje sam tako stekao 80-ih godina prošlog veka doneo sam u Srbiju. Dok sam se ja u demokratskom i kapitalističkom svetu dokazivao, Vi ste u sarajevskom „Oslobođenju“ oslobađali Jugoslovene od kapitalističkog zla. kasnije ste oslobađali Srbe od Miloševića, a sada Srbe od Srba. One napaćene od onih koji misle da su manje napaćeni. Elitu koja, nažalost, ne postoji od ruralne i primitivne rulje koja je većina. Kako Vi kažete, pristojne od nepristojnih.

A ne vidite, draga gospođo, gde je problem?

Nisu pristojni u manjini nego se ne čuju. A znate zašto? Ne zbog mene i Kurira nego zbog Vas. Nije „Farma“ najgledanija zato što postoji Kurir već zato što ne postoji Politika. Čijom zaslugom, mojom ili Vašom? Da je nisam ja možda sveo na istorijski najniži tiraž? Da nisam možda ja VAC-u pre deset godina prodao srpsku tradiciju, ili neko drugi, i kome to sada smeta što opet srpska kuća kupuje Politiku. Da nisam ja možda zadužio Politiku za 60 miliona evra i stavio svu njenu imovinu pod hipoteku.

Da li onome ko vodi biser srpskog novinarstva sleduju samo prava u vidu velike plate i svih privilegija? Da li on ima neke obaveze? Da pokaže rezultat, na primer. A ne da nedostatak istog objasni time što je on jako pametan i neshvaćen u ovom primitivnom i ne pristojnom svetu. Sudbina genija, iliti Ljiljane Smajlović.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend