22. jan 2016.

Čečen: Tabloidi slobodno lažu i izmišljaju, nema sankcija

bg-branko-cecen-pcr-220116_1.Still001_n1Mediji u Srbiji ne obavljaju svoju ulogu obaveštavanja građana već rade za jednu ili drugu opciju ili se trude da se ne zameraju izvorima novca a to su država i krupni kapital, ocenio je direktor Centra za istraživačko novinarstvo Branko Čečen

Gostujući u Novom danu, on je istakao da ekonomska situacija nije opravdanje za veliku površnost medija i za očigledne interese koji upravljaju medijiama. “To je pogubno i po građane i po društvo”.

Govoreći o tabloidima, Čečen je naglasio da tabloidi u Srbiji, za razliku od tabloida u razvijenim demokratijama imaju problem što objavljuju stvari koji nisu tačne. “U razvijenim zemljama bi vas to posle tri, četiri takva gafa koštalo toliko da biste na kraju zatvorili novine. Ovde je potpuno slobodno izmišljati i lagati. Posledice su minimane ili ih nema I to je prilična katastrofa”.

On je istakao da kada tablodi stanu uz određenu političku opciju tada nastaje potpuni haos, uznemiravanje i zbunjivanje građana.“Imali smo nepostojeći državni udar koji se graniči sa nekim krivičnim delom jer ne možete tako uznemiravati građane ni zbog čega”.

Prema njegovim rečima, teško je govoriti o medijima jer su oni posledica stvari u društvu a sada ne funkcionišu kao mediji već kao aparat za zabavu. Kada se, kako navodi, dođe do informisanja ono je “izopačeno i nanosi štetu građanima i društvu uopšte”.

Čečen je naglasio i da se sa medijima kakvi su sada “plaši izborne kampanje” jer će morati da se pokrije mnogo neispunjenih obećanja sadašanje Vlade.

“Vlada nema rezultate koje je obećala i rekla da će da uradi. Imamo opoziciju koja nije shvatila koliko treba da se promeni”, naveo je on.


Intervju sa Brankom Čečenom pogledajte u video prilogu televizije N1.

 Foto: N1 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend