22. jan 2016.

Koliko su sredstava izdvojile pojedine opštine za sufinansiranje medija u 2016. godini

Sufinansiranje-medija-u-2016-godini-eastside-rsU opštinama širom Republike Srbije u toku su javne rasprave i prijave za sufinansiranje medija na lokalnom i regionalnom nivou. U Negotinu se nakon zatvorene javne rasprave očekuje i raspisivanje konkursa za sufinansiranje medija, a predviđeno je 8 miliona dinara za javno informisanje u našoj opštini

Izdvojena sredstva u našoj opštini za sufinansiranje medija ove godine su umanjena i iznose 8 miliona dinara, a ekipa ES portala je pripremila i grafički prikaz koliko novca su izdvojile i ostale opštine za ovu kategoriju sufinansiranja.

Zanimljiv je i podatak da su pojedine opštine koje su manje po broju registrovanih stanovnika od opštineNegotin izdvojile više sredstava za sufinansiranje medijskog sadržaja od Opštine Negotin, ali ima i onih koje imaju veći broj stanovnika a koji su izdvojili tek nešto više novca od naše opštine. Ono što svakako izaziva pažnju, kada je sufinansiranje medija u pitanju, jeste podatak da je Opština Dimitrovgrad izdvojila duplo više sredstava od naše opštine za više od tri puta manje stanovnika. Da pojasnimo, Dimitrovgrad ima tek nešto više od 10.000 stanovnika a sredstva iz budžeta koja su izdvojena za medije iznose 16.200.000 dinara! Sa druge strane naša opština broji (prema zvaničnoj statistici iz 2011. godine) 37.056 stanovnika a za sufinansiranje projekata javnog informisanja izdvojila je 8.000.000 dinara.

Od 15 opština koje su na ovoj tabeli, najviše sredstava za sufinansiranje medija, razumno i logično, izdvojio jeŠabac, čak 36.000.000 dinara, dok je najmanje izdvojeno u Varvarinu, svega 1.300.000 dinara. Može se konstatovati da naša opština zauzima zlatnu sredinu kada je cifra izdvojenih sredstava za sufinansiranje medija u pitanju, ali ako se u obzir uzme podatak po broju registrovanih stanovika onda se Opština Negotin i ne može podičiti sredstvima izdvojenim za sufinansiranje medijskog sadržaja.

Bilo kako bilo, jasno je da su mere štednje prioritet, a informacija po svemu sudeći mora da „trpi“ i da u skladu sa finansijskim mogućnostima bude tu gde jeste. Ne treba očajavati a ostaje pitanje koja je će od opština preplatiti, a koja ne medijske sadržaje?!?

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend