21. jan 2016.

SNS usvaja skandalozan zakon koji će uništiti srpske foto-reportere: Ako ukinu autorska prava, to će biti kraj!

1453390539_fotograf foto foter flickr photographer padawan (xava du)Ukoliko predlog naprednjaka bude usvojen, biće omogućeno nesmetano objavljivanje tuđih autorskih dela i zarađivanje na njima zbog čega bi cela fotografska branša u Srbiji mogla da ostane bez ikakve pravne zaštite

Član predloga Zakona o autorskim i srodnim pravima napravio je totalni ršum u toj branši jer dovodi u pitanje njihov opstanak.

Obična fotografija, a posebno one koje su u sastavu novinarskog članka kao ilustracija teksta, rezultati su isključivo mehaničke, rutinske, odnosno fizičke radnje,treba da ima pravnu zaštitu na osnovu opštih principa građanskog prava, ali ne u smislu Zakona o autorskim i srodnim pravima – piše u predlogu koji je podnela narodna poslanica Dušica Stojković, funkcionerka SNS-a.

Ukoliko tumačenje bude usvojeno, biće omogućeno nesmetano objavljivanje tuđih autorskih dela i zarađivanje na njima, od ekskluzivnih novinskih fotografija do ilustrativnih snimaka.

Zbog ovoga bi cela fotografska branša u Srbiji mogla da ostane bez ikakve pravne zaštite, na osnovu skandalozne i neuke formulacije koja bi imala snagu zakona.

Udruženje novinara Srbije (UNS), Udruženje fotoreportera Srbije (UFOS), Foto-asocijacija Vojvodine (FAV), Centar za razvoj fotografije (CRF) i Organizacija fotografskih autora (OFA) zatražili su od poslanika Skupštine Srbije da glasaju protiv predloga autentičnog tumačenja člana Zakona o autorskim i srodnim pravima.

Sve to je nespretno formulisano i koliko sam shvatio, nije nužno da će biti prihvaćeno. U slučaju da se prihvati, naša profesija će biti degradirana. Oprema je skupa, a posao zahtevan, a time bi nas samo dodatno omalovažili – kaže Nemanja Jovanović, jedan od osnivača UFOS-a i urednik fotografije Tanjuga.

Takvo tumačenje doneto je bez javne rasprave, bez konsultovanja struke i da predstavlja proizvoljno tumačenje zakona, tim pre što nije konsultovan nijedan autoritet u ovoj oblasti.

– Izrevoltiran sam onim što sam pročitao, gubi se smisao naše profesije. Time je praktično rečeno da smo mi samo neki roboti koji klikću jedno dugme. Voleo bih da poslanici, koja je podnela ovaj zahtev na usvajanje, damo u ruke fotografski aparat i da nam pokaže kako se to „mehanički“ fotografiše – ljutito nam je prokomentarisao fotoreporter Filip Plavčić.

Ako taj predlog prođe, biće ugrožena autorska prava ljudi koji profesionalno rade svoj posao – zaključio je fotoreporter Kurira Nemanja Pančić.

 Foto: Flickr / Padawan Xava Du 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend