14. jan 2016.

Zašto su uništavani diskovi u kabinetu ministra policije?

Novi dokazi o uništavanju dokumentacije: Vukašin Obradović i Saša Janković

Novi dokazi o uništavanju dokumentacije: Vukašin Obradović i Saša Janković

Zaštitnik građana Saša Janković u Skupštini Srbije objavio dokument o uništavanju devet diskova MUP-a, za koje nije znao šta sadrže. Godinu dana kasnije, u prijavi protiv ministra policije, iznosi se sumnja da su ti bušilicom uništeni diskovi sadržali podatke o praćenju novinara

 

Ministar policije Nebojša Stefanović od svog prvog nastupa u Dnevniku RTS-a u petak 8. januara tvrdi da ništa nije istinito u krivičnoj prijavi koju je protiv njega i njegove saradnice Dijane Hrkalović podneo radnik MUP-a, optužujući ih za uništavanje dokaza o nezakonitom praćenju koje je vršilo Odelenje za poslove bezbednosti pri kabinetu ministra.

Davno je, međutim, zaboravljena vest koju je još 29. januara 2015. medijima preneo predsednik Nove stranke Zoran Živković. Živković je naveo da je ombudsman Saša Janković, tog dana, na sednici Odbora za kontrolu službi bezbednosti pokazao dva dokumenta. Jedan se odnosio na angažovanje VBA u praćenju aktivnosti Srpske radikalne stranke uoči mitinga povodom dolasku Vojislava Šešelja iz Haga.

Drugi dokument se odnosio na uništavanje službenih hard-diskova bušilicom u kabinetu ministra unutrašnjih poslova.

U razgovoru za Cenzolovku, koji smo objavili u tekstu Poruka ministra Nebojše Stefanovića: Novinari, tišina! Zaštitnik građana Saša Janković potvrđuje da je pre godinu dana obavestio poslanike o uništavanju dokumentacije MUP-a, čemu ni političari ni mediji tada nisu posvetili veliku pažnju.

Danas taj događaj ukazuje da su navodi iz “sporne” krivične prijave izgleda bili poznati odavno.

Cenzolovka: Da li su to bili isti hard diskovi koji se sada pominju u krivičnoj prijavi radnika MUP-a?

Janković: Mislim da to jesu isti diskovi, bilo ih je devet.

Cenzolovka: Da li ste imali saznanja šta je na njima bilo?

Janković: Ono što mi je rečeno jeste da su to dokumenti i dosijei nastali u radu Odeljenja za bezbednost u kabinetu ministra unutrašnjih poslova.

Cenzolovka: Šta se sa diskovima dogodilo?

Janković: Po saznanjima koja sam imao, uništeni su bušilicom, i to sam rekao u Narodnoj skupštini, i to može da se nađe. Rekao sam to na otvorenoj sednici Odbora za kontrolu službi bezbednosti, kojoj je prisustvovalo 80 poslanika i bar 20 novinara.

Cenzolovka: Da li ste imali saznanja da su to dokumenti o praćenju?

Janković: Ne.

Cenzolovka: Niste znali šta je na njima?

Janković: Ne. Radi se o zapisniku o uništavanju diskova, koji je potpisalo troje ljudi, i video sam da je taj zapisnik element krivične prijave koju je sada podneo jedan pripadnik MUP-a.

Cenzolovka: Šta je bio epilog vašeg nastupa?

Janković: Niko od prisutnih, niti narodnih poslanika niti novinara, nakon te sednice nije pokazao bilo kakvo interesovanje za informaciju koju sam izneo. Bez posebnog interesovanja javnosti i bez bilo koje pritužbe građanina da su prekršena prava, ja nisam imao osnova niti resursa da se tim pitanjem dalje bavim. Usmerio sam svoje aktivnosti prema onom drugom što sam izneo, o nezakonitostima u radu VBA i dokazao praćenje političkih stranaka. To i dalje nije izazvalo nikakve posledice, iako sam zvanično preporučio smenu direktora Agencije. Nisam znao šta je na diskovima.

Cenzolovka: Kako komentarišete izjavu ministra policije o lažnim dokazima?

Janković: Ja o tome vodim postupak i neću komentarisati izjavu ministra pre nego što ga okončam, a to će biti veoma brzo.

Dokument priložen uz krivičnu prijavu protiv Nebojše Stefanovića i Dijane Hrkalović

Dokument priložen uz krivičnu prijavu protiv Nebojše Stefanovića i Dijane Hrkalović

Povezane priče: 

Poruka ministra Nebojše Stefanovića: Novinari, tišina!

 

1 komentar za: “Zašto su uništavani diskovi u kabinetu ministra policije?

  1. Znalica

    Ako nisu razmagnetisani, dajte diskove, izvadicu vam informacije koliko ih je bilo.. lako ce dati uvid u tip informacija na hard disku. 😀

    14. јан 2016. at 23:13

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend