20. jan 2015.

Hadži Dragan Didžej

Željko Bodrožić, Foto: Stanislav Milojković

Željko Bodrožić, Foto: Stanislav Milojković

Šta je moglo da utiče na uvek ratobornog Didžeja tako snažno i nemilosrdno pa da muca, znoji se i spušta pogled?

Uvek nadrkani vlasnik i urednik Informera Dragan J. Vučićević pre neki dan je na konferenciji za medije delovao uplašeno, skrušeno i zbunjeno, kao školarac koga su nastavnici nahvatali da je devojčicama iz susedstva lepio žvake u kosu, drpao ih i nazivao ružnim rečima i naterali ga da se pred celom školom i roditeljima izvinjava i pravda.

Šta je moglo da utiče na uvek ratobornog Didžeja tako snažno i nemilosrdno pa da muca, znoji se i spušta pogled? Možda griža savesti jer je jednu ženu u javnom glasilu prostački izvređao i oklevetao? Ne, to je nemoguće, jer da ga grize savest kada nekog izvređa, okleveta, denuncira i pripremi za odstrel, već bi odavno bio iznutra izgrickan i teško da bi se još od marta 2003. godine pojavljivao u javnosti. Da se nije uplašio da će mu zbog laži propasti Informer? Ne, ni to nije moguće, jer da mu zbog zbog neistina i podmetanja pada tiraž novina, već bi ih prvog meseca po osnivanju ugasio.

Do odgovora možda možemo doći podsećanjem na jedan razgovor iz januara 1996. godine.

Pa, šta je onda moglo njega, tako moćnog i nemilosrdnog da natera da slini u Tanjugovom pres-centru i kao jadničak se izvinjava javnosti, srpskoj i hrvatskoj, i novoj predsednici Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović?! Postoji li čovek koji sme Dragana J. Vučićevića tako da izriba i zapreti mu, pa da ovaj desetak puta u pet minuta izgovori tu, za njega tako stranu reč – izvini?

Do odgovora možda možemo doći podsećanjem na jedan razgovor iz januara 1996. godine, sledeće će biti dvadeseta obljetnica kako se zbio, a tajno je sniman. Naime, tadašnji svemoćni predsednik Srbije Slobodan Milošević razgovarao je sa predsednikom SAD Bilom Klintonom koji se vraćao iz posete američkim vojnicima u sastavu mirovnih snaga UN u Bosni i Hercegovini. Razgovor je bio srdačan, jer je Milošević nakon Dejtonskog sporazuma postao “garant mira na Balkanu”, tako da su mu Amerikanci a i Evropljani titrali bez obzira što se u svojoj zemlji i dalje ponašao divljački prema oponentima.

Dan kasnije, beogradska Politika, pod upravom direktora i glavnog i odgovornog urednika Dragana Hadži Antića, ispljuvala je u redakcijskom uvodniku Klintona i izružila njegovu posetu Bosni, baš onako kako je godinama bila nabaždarena da čini. Ali, preterano su se zaneli u služenju Miloševiću i napravili grešku. O tome svedoči i presretnuti razgovor koji je Milošević obavio sa Antićem.

“Jeste li vi normalni, bog vas jebo!”, derao se Vođa u slušalicu, a sa druge strane je urednik novina mucao “da, da… znam… da, da…”, i verovatno se upujdao od straha. “Bog te jebo, ja ‘oću da gradim a vi svi da razgrađujete što god stignete, da pljujete po svemu i da šutirate. A posle mi pričaš da podržavate politiku mira?! Jebete majku Klintonu koji je došao u region upravo zbog toga”, nastavio je Milošević bez milosti.

“Kažite ko piše novine da njih brifujemo, majku im jebem!”, poručio je na kraju Draganu Hadži Antiću i naredio mu da za sutrašnje izdanje “napravi komentar kako treba”, a ovaj je mucajući ponizno odgovorio: “Evo sad. Ja ću danas da napravim. Sad ću ja da napravim oko ove posete njegove. I to sve što je bilo i što je vezano za ovo… da je sve bilo izuzetno pozitivno”.

Tako je to bilo pre tačno 19 godina, a biće da se sličan razgovor dogodio i ovog januara, samo se Vođa i njegov lični urednik drugačije zovu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend