20. jan 2015.

„Za medija“ se zahvalila opštini Knjaževac i nije potpisala ugovor o dodeli sredstava za informisanje

zamediaTV produkcija „Za medija“ odlučila je da ne potpiše ugovor sa opštinom Knjaževac o dodeli sredstava namenjenih javnom informisanju, saznaje UNS iz ove kuće.

Kako su UNS-u rekli u „Za mediji“, „ova TV produkcija je odabrana na konkursu o dodeli sredstava za javno informisanje, koji je opština Knjaževac raspisala u novembru prošle godine i tom prilikom je za naš projekat opredeljeno 80 hiljada dinara. S obzirom na to da je konkurs bio u suprotnosti sa propisanom zakonskom procedurom i da je komisija donela, najblaže rečeno, čudne zaključke, koji su u suprotnosti i sa elementarnom logikom, TV produkcija ‘Za medija’ je odlučila da ne potpiše ugovor sa opštinom Knjaževac.“

Ugovor koji je „Za mediji“ dostavljen 4. januara 2015, odnosi se na decembar 2014. godine.

S obzirom na to da je konkurs bio u suprotnosti sa propisanom zakonskom procedurom i da je komisija donela, najblaže rečeno, čudne zaključke, koji su u suprotnosti i sa elementarnom logikom, TV produkcija ‘Za medija’ je odlučila da ne potpiše ugovor sa opštinom Knjaževac.

„To praktično znači da bi smo navedeni projekat morali da realizujemo retroaktivno, kao i to da bi smo utrošena sredstva u januaru morali da pravdamo kao decembarske troškove“, rekli su iz ‘Za medije’ i dodali da je „sam predlog ugovora je veoma ‘čudan’ jer se od nas očekuje da projekat namenjen informisanju građana opštine Knjaževac finansiramo u iznosu većem od 70 odsto dok bi za tu namenu iz opštinskog budžeta bilo obezbeđeno manje od 30 odsto. Drugim rečima, mi bismo se obavezali da u informisanje na teritoriji opštine Knjaževac na dobijenih 80 hiljada dinara, uložimo još 192.840,00 dinara. Po zakonu, lokalni organ vlasti je u obavezi da izdvoji sredstva za objektivno informisanje građana, a ne medijska kuća koja aplicira za ta sredstva. Naravno, medijska kuća mora da učestvuje u sufinansiranju, ali u razumnim okvirima“.

Podsetimo, UNS je sredinom decembra upozorio opštinu Knjaževac da konkurs za projektno finansiranje medija nije sprovela u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Zakonom je predviđeno da se „većina članova komisije imenuje na predlog novinarskih i medijskih udruženja ukoliko takav predlog postoji i ukoliko predložena lica ispunjavaju zakonom predviđene uslove“.

U ovom slučaju lokalna vlast nije obavestila novinarska udruženja da će konkurs biti raspisan, a Opština Knjaževac odluku o formiranju Komisije nije objavila ni na zvaničnom sajtu.

Kako je UNS-u tada rečeno u ovoj opštini, “informacija o sastavu Komisije je bila na sajtu, ali je sada verovatno sklonjena, a poziv UNS-u da predloži člana Komisije je sastavljen, ali nemaju informaciju da li je ikada poslat”.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend