09. sep 2015.

Kratak komentar na tekst Vesne Pešić

Fotografije-citateljki-Lazara-Marinkovic1Vesna Pešić i ja slažemo se oko dve bitne stvari: mi nemamo pouzdane podatke o tome ko i kako gleda rijaliti programe; mi nemamo pouzdane podatke o tome ko su ljudi koji u anketama kažu da će na sledećim izborima glasati za stranku koja je trenutno na vlasti. Ja sam zbog togapredložio da budemo oprezni kada sudimo (o) gledaocima rijalitija. Vesna Pešić, međutim, iako sve to ne znamo, tvrdi da karikatura Dušana Petričića u „Politici“ od 06.09.2015. odlično ilustruje tajnu vezu između zaglupljivanja (ispiranja mozga) građana rijaliti programima i većinske političke podrške koju kod tih istih građana tobože uživa predsednik tekuće vlade

Iz mog ugla, Petričićeva karikatura na kojoj građanin sluđen rijaliti programima u bunilu odlazi da glasa za trenutnog predsednika vlade jeste pak podla ideološka podmetačina. Ako ta karikatura nešto zaista ilustruje, onda je to mehanizam svaljivanja (podmetanja) odgovornosti: za loš režim u Srbiji nisu krive ovdašnje političke, intelektualne i ostale elite nego upravo – ni manje ni više – navodno neobrazovani i primitivni gledaoci rijaliti programa.

Ne sećam se da je neko pozvao gledaoce rijaliti programa da reaguju na otkriće lažnih doktorata, što su oni onda iz straha, neznanja, čega god, odbili; ali smo svi zapamtili bezmalo totalni muk ovdašnjih akademskih radnika, domaće intelektualne elite: tek par njih diglo je glas protiv te jadne intelektualne prevare.

Ako za trenutak pretpostavimo da su gledaoci rijaliti programa isto što i „obični“ građani, onda su upravo njihovi zahtevi bili najglasniji da se obelodani istina o padu helikoptera. Tu istinu opet su zataškali eksperti, dakle u tom smislu nimalo obični građani, iz policije, vojske i pravosuđa.

Sva je prilika da su među stradalima u prošlogodišnjim poplavama brojni bili i gledaoci rijaliti programa. Nema razloga da sumnjamo i da je među onima koji su pohrlili da im pomognu bilo opet i gledalaca rijaliti programa. Ali, za izostanak preventivnih mera, kao i za traljavu sanaciju posledica poplava odgovornost ne mogu nositi ti ljudi; odgovornost je na stručnoj eliti koja je ili ćutala ili lagala o uzrocima i posledicama tih poplava.

Ovde su elite, najveći njihov deo, pogotovo onaj institucionalni, kao i obično, sklopile sramni pakt sa lošim vlastima, ili tako što ćute ili tako što sa njima aktivno sarađuju. To je ono što predsedniku vlade i stranci na čijem je čelu otvara širok prostor za zloupotrebe i demonstraciju sile. Kriviti za to gledaoce rijaliti programa, ne samo što je nemoralno – pa je onda i u redu da tu karikaturu objavi upravo „Politika“ (čija je nedavna istorija školski primer „sluđivanja“) – nego je i štetno, jer se tako skrivaju pravi uzroci lošeg stanja u Srbiji i efikasno sprečava da se ono promeni.

 Foto: Peščanik, Lazara Marinković 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend