09. sep 2015.

Kako je država prevarila novinare u Vranju

01-VranjeAgencija za privatizaciju izigrala medijsku reformu i zaposlene u Radio-televiziji Vranje. – Ministarstvo kulture i informisanja na strani zaposlenih

Većinski udeo u vlasništvu RTV Vranje nakon privatizacije ponovo ima država. Naime, prenosom kapitala zaposlenima bez naknade, zainteresovanim zaposlenima u ovoj medijskoj kući Agencija za privatizaciju raspodelila je udele u vrednosti od oko 33 odsto vlasništva, dok je oko 67 ostalo u vlasništvu Akcionarskog fonda. Na spisku udeličara koji je Agencija za privatizaciju dostavila RTV Vranje 4. septembra, stoji da 16 zaposlenih koji su se prijavili za besplatne akcije dobijaju udele u vrednosti od između 33 i 34 odsto kapitala, dok je ostatak prenet u Akcionarski fond.

Iako je po Zakonu o javnom informisanju i medijima i Uredbom o prenosu kapitala bez naknade zaposlenima kod izdavača medija propisano da se postupak prodaje kapitala, ukoliko javni poziv za prodaju kapitala izdavača ne bude objavljen do 1. jula 2015, kao što je slučaj sa RTV Vranje, obustavlja, a kapital izdavača privatizuje prenosom akcija zaposlenima bez naknade, Agencija za privatizaciju većinski udeo u vlasništvu ipak je prenela u Akcionarski fond.

„Mi smo sve uradili u skladu sa propisima. Na vreme smo objavili javni poziv za upis besplatnih akcija i uradili sve što je bilo do nas. Agencija za privatizaciju je svim zainteresovanima, a bilo ih je 16, dala udele u vrednosti od 200 evra po godini staža, što iznosi 33 do 34 odsto ukupne vrednosti RTV Vranje. Ostatak, od 66 do 67 odsto, pripao je Akcionarskom fondu”, rekao je za sajt Udruženja novinara Srbije (UNS) v. d. direktora RTV Vranje Ninoslav Smiljković.

Smiljković ističe da su ovakvim načinom prenosa udela zaposleni obmanuti, jer je i tumačenje nadležnih u Ministarstvu kulture i informisanja bilo da se sav kapital prenosi zaposlenima bez naknade.

„Ispada da su nas obmanuli. Ranija tumačenja su bila da se sav kapital prenosi zaposlenima bez naknade, makar se za to izjasnio i samo jedan zaposleni koji ima pravo na to. I u Uredbi o prenosu kapitala stoji da će kapital biti prenet zaposlenima. Tražili smo objašnjenje od Agencije za privatizaciju i rekli su nam da su sve uradili u skladu sa Zakonom o privatizaciji”, kaže Smiljković UNS-u i dodaje da je dobio informacije da je Ministarstvo kulture i informisanja zvanično tražilo obrazloženje od Agencije i da još čeka odgovor.

„Nemoguće je da nakon sprovedenog postupka privatizacije država ponovo bude vlasnik medija. To je obmana. Verujemo da je ovo namešteno da bi neko kupio ostatak udela u vlasništvu”, kaže Smiljković.

Državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Saša Mirković rekao je UNS-u da Ministarstvo kulture i informisanja ostaje pri tumačenju Zakona o javnom informisanju i medijima, po kojem se prenos kapitala bez naknadne vrši u potpunosti, to jest po kojem se ceo kapital prenosi zaposlenima bez naknade.

Na pitanje UNS-a zašto je zaposlenima prenesen samo deo kapitala, iz Agencije za privatizaciju nismo dobili odgovor.

Agencija je 11. avgusta donela zaključak kojim se obustavlja postupak privatizacije RTV Vranje prodajom kapitala izdavača, a postupak privatizacije nastavlja prenosom kapitala zaposlenima bez naknade.

RTV Vranje je 13. avgusta, na osnovu tog zaključka, donela Odluku o objavljivanju javnog poziva za upis udela bez naknade i 15. avgusta objavila poziv.

Zaposleni u RTV Vranje obeležili su juče 35 godina rada proslavom koja je protekla u senci upravo pristiglog rešenja Agencije za privatizaciju, a kojim su zaposleni postali manjinski vlasnici svega trećine imovine ove medijske kuće.

Doskorašnji direktor JP RTV Vranje Zoran Veličković rekao je da se nada da je u pitanju birokratska greška, a ne zla namera Agencije za privatizaciju.

„Bili smo ubeđeni da će 16 sadašnjih i bivših radnika koji, po Zakonu o javnom informisanju i medijima, imaju pravo na besplatne udele postati novi vlasnici RTV Vranje. Umesto toga, dobili su rešenje Agencije za privatizaciju iz kojeg smo videli da više od 66 osto udela pripada državnom Akcionarskom fondu. Ovo je velika prevara i protiv ove odluke borićemo se do kraja i sačuvati svoj medij”, rekao je aktuelni direktor RTV Vranja Ninoslav Smiljković.

Glavni urednik RTV Vranja Ljubica Zdravković Džonov izjavila je za „Politiku” da je rešenje Agencije za privatizaciju šok za celu redakciju. Država i Ministarstvo kulture i informisanja su na svim javnim raspravama govorili da će zaposleni upravljati medijima ako ne bude zainteresovanih za kupovinu, a desilo se suprotno.

Novinarka Miroslava Tošić postavlja pitanje zašto se uopšte insistiralo na privatizaciji ako se sada većinsko vlasništvo sa grada prenosi na državni fond. „Da li je to još jedan od načina da RTV Vranje, umesto da pripadne zaposlenima, kupi neki tajkun Radoica”, pita Tošić.

Generalni sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović istakao je da je ovim postupkom Agencije za privatizaciju suspendovano pet godina borbe za medijsku reformu i uvođenje evropskih standarda u medijsku sferu, a da su novinari prevareni. Predsednik Izvršnog odbora UNS-a Petar Jeremić rekao je da je RTV Vranje prvi medij u Srbiji koji je u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima pripremio da zaposleni postanu njegovi vlasnici: „Agencija za privatizaciju je, proizvoljno tumačeći zakon, izigrala celu medijsku reformu u Srbiji. Bio bi skandal ako tako ostane.”

Grad Vranje će povodom rešenja Agencije za privatizaciju, koje je potpisao direktor Ljubomir Šubara, pokrenuti upravni spor pred Upravnim sudom.

K. K.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend