01. apr 2016.

“Medijski projekti moraju biti u interesu građana, a ne vlasti”

Zorica Miladinović: Iako se novcem građana finansiraju medijski projekti kojima mora da bude ispunjena potreba građana za informisanjem, a ne interesi lokalne ili neke druge vlasti ili centara moći, toga nisu svesni ni građani, ni neki mediji

U emisiji „15 minuta“ istakla je da građanima stalno treba govoriti da imaju pravo na potpunu, objektivnu, nepristrasnu, istinitu informaciju o svim relevantnim temama koje su od značaja za njihov život. Nažalost, kaže ona, uglavnom to ne dobijaju.

Miladinovićeva se osvrnula na rezultate monitinga Lokalnog antikorupcijskog foruma (LAF) i Biroa za društvena istraživanja (BIRODI), koji je pokazao da su niški mediji, čiji su projekti dobili najviše novca, najmanje ostvarili javni interes.

„Rezultati monitoringa nisu me iznenadili, ali ova vrsta monitoringa je krajnje neophodna. Ne možete da poklonite novac građana medijima, a da oni za taj novac realizuju interese lokalne ili republičke vlasti, svoje vlasničke interese ili interese komercijalnih partnera, a da ne realizuju interese građana čiji je to novac – rekla je Zorica Miladinović.“

Međutim, napominje da Niš po tom pitanju nije izuzetak, i da je slična situacija i u drugim gradovima, odnosno i na nacionalnom nivou.

Istakla je da je dobar deo medija podložan biltenizaciji, što znači da izveštava plitko, površno i u korist centara moći, odnosno, vlasti. Kao pozitivne rezultate istakla je da u medijima u Nišu nema govora mržnje, niti tabloidizacije.

Šta treba menjati i kako unaprediti naredne konkurse za finansiranje medijskih projekata, koja je razlika između medija u Srbiji devedesetih godina prošlog veka i danas, kao i kako dugogodišnja niška novinarska ocenjuje aktuelnu predizbornu kampanju, pogledajte u emisiji “15 minuta”.

* Razgovor sa Zoricom Miladinović snimljen je 24. marta


Autor: J. C.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend