01. apr 2016.

Politika ćevapa

Svetislav Basara foto Sasa ZivicKakve veze – osim zlobe – imaju budžetske donacije sa Panovićevom smenom, nadam se da ćemo jednoga dana doznati

Po beogradskoj čaršiji i mahalama juče se kao munja pronese vest da je glodur Panović, smenjen, a da je na mesto glodura postavljen Draža Petrović. Vest je, fakat, odjeknula kao iz vedra neba, pa sam – s ciljem da pravovremeno i objektivno informišem komentatorluk – pozvao Panovića da ga pitam v čjom bylo djelo, a Panović reče da ne zna i da je to odluka Skupštine osnivača. Šta da se radi? Osnivači te postave, osnivači te smene. Kod njih su i nož i pogača.

Ali ako Panović nije znao, to ne znači da čaršija, Ozna – i njihov zvanični organ, Politika – nisu znali. Nije se takoreći još čestito bilo ni smrklo, a na Politikinom sumračnom sajtu se pojavio istraživačko novinarski tekstuljak sa informacijama iz „obično dobro obaveštenih izvora“ koji je, da kažemo, ispao baš onako potuljen, sasvim u Politikinom stilu – ćerku kara, snaji prigovara. I u pročim stilovima. Naročito ogovaračkim i denuncijantskim.

Nije, piše Politikina novindžika, razlog za Panovićevu smenu bilo loše poslovanje, naprotiv, daleko od toga – tu već novindžika počinje da uvaljuje dubare – jer kako bi Panović i Danas loše poslovali kad je Danas, citiram „od 2011 do 2014 iz budžeta dobio 244 miliona, iako je“ – nastavljam da citiram – „reč o novini sa skromnim tiražom od nekoliko hiljada primeraka“. Znamo da Politika – novine sa, po meni, neskromnim tiražom – i Politikina skromna glodurka zdravo ne vole da niko drugo osim njih dobije ikakve pare, ali kakve veze – osim zlobe – imaju budžetske donacije sa Panovićevom smenom, nadam se da ćemo jednoga dana doznati, a do tada idemo dalje.

Politička i medijska čaršija – glagolji nadalje Politikin tekstuljak – uverene su da je razlog Panovićeve smene to „što nije bio dovoljno opozicion“, što je patka koja bi bila mnogo ozbiljnije shvaćena da je upućena sa stranica nekih novina koje su „dovoljno opozicione“, ma šta to značilo, ali šta god da značilo, Politika to svakako nije, pa se patka, da bi bila uverljivija, pretvara u ćevap.

Panović se navodno – tvrdi Politika – zamerio (neidentifikovanim) drugosrbijancima zato što je – nota bene, u društvu svih glavnih urednika svih novinčina serbskih – jeo neke ćevape sa Ocom, pa mu i to malo bilo, nego je sa Ocom gostovao i kod poslovičnog Marića, što je, valjda, bila kap koja je prelila čašu. Kakvu? Čiju? Šta je bilo u čaši? Ko je nasuo? Ko nazdravio? To Politika ne objašnjava, ali zato donosi fotografiju na kojoj se iza Panovića vidi i RTS glodur Bujke, a to je stvar koju ja tumačim kao vlaško vračanje, znate kako to ide – kako Panoviću, tako i Bujketu. Nego da ne dužim. Ko god bio Danasov glodur, Danas će ostati Danas, a Politika će se, kako stvari stoje, skorih dana pretvoriti u ćevabdžinicu. Otužni dim već odavno kulja.

 Foto: Saša Živić 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend