05. jan 2015.

Nejednak tretman javnosti prema pretnjama Vučiću i opoziciji

aleksandar-vucic-jpg_660x330Analitičar Dejan Vuk Stanković ocenio je danas da u jednom delu javnosti postoji „asimetričan tretman političkih aktera i veća osetljivost“ za prava opozicije i predstavnika nevladinih organizacija, nego za političare iz Srpske napredne stranke, posebno premijera Aleksandra Vučića.

Stanković je, povodom pisanja lista „Tabloid“ u kome se poziva na ubistvo premijera Aleksandra Vučića, rekao da, s obzirom na iskustvo koje Srbija ima sa atentatom na premijera Zorana Đinđića, svaki govor mržnje i poziv na nasilje mora da bude sprečen.

„U ovom slučaju, najvažnije je zaštititi ustavni poredak i svakog aktera u političkom životu“, rekao je Stanković.
On je istakao da je nemoguće legitimisati ideju ubistva bilo koga ko učestvuje u političkom životu, a posebno ne onih koji predstavljaju državu.

„Ako je tu poziv na nasilje koji je usmeren na nosioce vlasti u Srbiji, vlast treba da zaštiti sebe i legitimno je da to uradi“, rekao je Stanković Tanjugu i pojasnio da je u demokratskom društvu normalno kritikovati, ali da postoje granice slobodi govora i mišljenja, a to je poziv na nasilje.

Pravosuđe bi moralo da se angažuje i da se možda i zabrane takve novine jer se zna do čega može da dovede širenje govora mržnje.

Dodaje i da bi pravosuđe moralo da se angažuje i da se možda i zabrane takve novine jer se zna do čega može da dovede širenje govora mržnje.

Glavni urednik Tabloida Milovan Brkić otvoreno je pozvao na ubistvo premijera Aleksandra Vučića.

On je u uvodniku najnovijeg broja tog bulevarskog izdanja naveo da je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović saopštio da je Vučiću najmanje pet puta prećeno smrću, a da, dodaje Brkić „nijednom nije opaljen metak, makar radi zastrašivanja“.

„A nepismeni Srbi su, njemu sličnog tiranina, pokušali da smaknu 22 puta“, kaže Brkić podsećajući da je uoči abdikacije, kralj Milan rekao da ne želi više da bude kralj Srba koji su 22 puta pokušali da ga ubiju.

U tekstu pod naslovom „(Pr)osudite sami. Gospode, pomozi“, Brkić takođe pominje i ubistvo premijera Zorana Đinđića: „Već četvrt veka Srbijom vladaju i haraju isti ljudi. Od Ivice Dačića, do Aleksandra Vučića, traje ista tragedija duha i našeg uništenja. Za sve ove godine, samo je Zvezdan Jovanović uzeo na nišan Zorana Đinđića, a upućeni tvrde da je samo pogodio njegovog telohranitelja Milana Veruovića, što i on sam potvrđuje“.

Glavni urednik Tabloida dodaje da se u Srbiji „skotovi množe, čas su dole, čas gore, ali su uvek, kada je pljačka u pitanju, složna braća“, a da je „najgori među njima, više nema sumnje, Aleksandar Vučić“, tvrdeći da je on „u svom zločinu prema građanima i Srbiji, otišao najdalje u izdaji nacionalnih interesa, u teroru nad građanima, u pokušaju da Srbiju zdrobi, a narod potamani“.

Jeremić je naveo da je „Tabloid“ zloupotrebio slobodu izražavanja, ali i ocenio da su građani navikli da se u tom listu objavljuju slične stvari i da ga više „niko ne shvata ozbiljno“.

„Na Badnje veče pomolimo se Bogu, da nam da snage i kuraži, da nam ne zadrhti ruka… I da se spasimo od zla koje nam preti“, navodi na kraju Brkić.

Mnogi nisu bili raspoloženi da komentarišu činjenicu na koju je ukazao Stanković, da u delu javnosti postoji nejednak tretman u slučajevima kad su pretnje upućene nekome iz, na primer, opozicije, nego premijeru Vučiću.

Predstavnici novinarskih organizacija su, upitani zašto se nisu oglasili povodom teksta „Tabloida“, istakli da na bi na takve sadržaje trebalo da reaguje tužilaštvo.

Generalni sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović rekao je Tanjugu da pozivanje na nasilje i svaka pretnja te vrste nije i ne treba da bude blisko novinarskoj profesiji, a da na to treba da reaguje tužilaštvo.

On je napomenuo da zakoni o informisanju omogućavaju tužiocu da pokrene postupak za zabranu distribucije neke informacije.

Prema njegovim rečima, UNS već duže upozorava da „Tabloid“ sistematski krši novinarski kodeks.

„To je zloupotreba novinarstva to nije nešto što se može smatrati novinarstvom i ne treba ga tretitrati kao novinarsko štivo, nego nešto što ne pripada novinarskoj profesiji“, rekao je Brajović.

Upitan da li bi reakcija javnosti bila drugačija da nije reč o Aleksandru Vučiću, Brajović je odgovorio da UNS uvek reaguje povodom zloupotrebe medija, bez obzira da li ih zloupotrebljavaju novinari i li političari.

Član Komisije za žalbe Saveta za štampu Petar Jeremić smatra da su pređene granice novinarskog kodeksa, a da je na tužiocu da odluči da li je prekršen zakon.

Jeremić je naveo da je „Tabloid“ zloupotrebio slobodu izražavanja, ali i ocenio da su građani navikli da se u tom listu objavljuju slične stvari i da ga više „niko ne shvata ozbiljno“.

„On (Brkić) se čak ne može ni nazvati pripadnikom naše profesije, jer nije novinar ni po čemu što radi, osim što formalno piše i to štampa na papiru“, rekao je Jeremić Tanjugu.

Govoreći o reakciji javnosti koja je u neku ruku izostala, Jeremić je naveo da u 95 odsto novinarskih tekstova postoji povod za reagovanje.

„Pozivam građane i čitaoce koji su oštećeni pisanjem da se žale Savetu za štampu i koriste sve pravne radnje koje im stoje na raspolaganju, jer i mi u našoj profesiji moramo da odvojimo zito od kukolja“, rekao je Jeremić.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović naveo je da bi sadržajem uvodnika u „Tabloidu“ trebalo da se bavi tužilaštvo jer prevazilazi ne samo profesionalni već i zakonski okvir slobode izražavanja.

„Ne treba praviti od ovoga cirkus, ne treba preterivati sa davanjem značaja jednom opskurnom listu kakav je Tabloid. To je posao kojim treba da se bavi tužilštvo i u ovom i u svakom budućem sličnom slučaju“, rekao je Obradović Tanjugu.

Prema njegovim rečima, svako ko se ozbiljno bavi novinarstvom i medijskom scenom u Srbiji „zna ko je Tabloid i ko je Milovan Brkić“ i otuda odstustvo bilo kakve ozbiljnije reakcije.

„Da su tužilaštvo i nadležni organi do sad radili svoj posao kako valja, do ovakvih situacija ne bi došlo“, zaključio je Obradović.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend