05. jan 2015.

NUNS traži kažnjavanje autora pretnji smrću novinaru Marinkoviću i redakciji portala Južne vesti

juznevestilogoNezavisno udruženje novinara Srbije očekuje da nadležna tužilaštva u Nišu i Leskovcu pokrenu postupke za sankcionisanje autora jučerašnjih pretnji smrću novinaru Draganu Marinkoviću, dopisniku informativnog portala Južne vesti i redakciji ovog niškog medija.

Novinaru Draganu Marinkoviću iz Leskovca juče po podne upućene su pretnje putem Fejsbuka nakon što su Južne vesti objavile njegov tekst o odbijanju leskovačke Hitne pomoći da pomogne starici koja je zatim preminula.

O ovom slučaju brzo se pročulo i po društvenim mrežama što je izazvalo buru komentara o radu Hitne pomoći. Kada je novinar Marinković upitao da li zaposleni u ovoj zdravstvenoj službi osećaju odgovornost za smrt starice, lekar Ivan Spasić mu je na fejsbuku poručio „skoči za njom“. Reagujući na tekst novinara, izvesni Miodrag Marinković je dopisnika Južnih vesti najpre vređao, a zatim poručio: “Dao bih ti ja metak…” Prema nezvaničnim informacijama iz leskovačke policije, i osoba koja je pretila  je lekar.

Policijskoj upravi Leskovca su prijavljene pretnje, a nadležni tužilac smatra da postoje elementi krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti.

Juče po podne, putem Fejsbuka prećeno je i redakciji niškog portala. U komentaru na tekst o nameštanju tendera u Nišu, nepoznati čitalac poručio je da Južne vesti treba „zapaliti da ne postoje lažljivi, iskompleksirani degenerici koji tamo rade”.

Niškoj policiji je poznata IP adresa računara sa kojeg je upućena zlokobna poruka, što će pomoći u brzom otkrivanju njenog autora.

Sekretarijat NUNS-a

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend