05. dec 2015.

O.K. koral

Fotografije-citateljki-Biljana-MarinkovicSrpska napredna stranka je izdala saopštenje u kome novinarku RTS-a Oliveru Kovačević optužuje za „brutalno političko mešanje u istražne radnje koje sprovodi policija“. Tako je afera “virtuelni državni udar – realno zastrašivanje građana Srbije“, medijski zamaskirana sukobom između Kurira, sa jedne, i Informera i Pinka, sa druge strane, dobila svoj najnoviji nastavak. Kojih će, po svemu sudeći, biti još

Ali, da vidimo najpre šta je zaista rekla „jedna od najmoćnijih urednica RTS-a“, kako Oliveru Kovačević krsti najmoćnija stranka u Srbiji. “Razumno bi bilo da su na informativni razgovor pozvani urednici i novinari Pinka kao i urednik Informera, a ne samo jedna strana. Verujem da se posao neće obaviti selektivno do kraja. Mada ne verujem da će i ova afera dobiti bilo kakav sudski epilog”, bilo je sve što je rekla OK.

A evo kako je na to reagovala SNS, citiramo: “Brutalno političko mešanje Olivere Kovačević, jednog od najmoćnijih urednika na RTS-u, u istražne radnje koje po nalogu Tužilaštva, a u skladu sa zakonima Republike Srbije, preduzima policija, u najmanju ruku je skandalozno”.

Šta je, zbilja, izazvalo tako oštru reakciju?

Najpre, šta ima „brutalno“ u jednoj izjavi? Može ona nekome da se ne svidi, ali kao što se vidi, sasvim je mirno sročena, nema u njoj visokih tonova ni uvredljivih reči. Možda se čelncima SNS-a učinila brutalnom istina koja je u toj izjavi sadržana, ako im se tako učinilo, ali to je „drugi par rukava“, što bi rekli neki šnajderi.

Ili, zašto čelnici SNS nastoje da diskvalifikuju urednicu RTS-a, optužujući je za „političko mešanje“? Zašto oni misle da je političko delovanje, politika uopšte, nešto nečasno i nepošteno? Nije valjda da polaze od sebe? Pa hoće da ostatak Srbije spasu od te pošasti?

Konačno, šta ima SNS protiv „mešanja“ novinara u istražne radnje? Pa to je upravo njihov predsednik osmislio i uveo u kriminalističku praksu. On je angažovao novinare u najosetljivijim policijskim istragama. Ili SNS misli da ima podobnih i nepodobnih novinara? Pa su oni koje – kako koga i koga za šta – odabere premijer Vučić dobri i podobni, a svi drugi nevaljali i nepodobni.

 Fotografije čitateljki Peščanika: Biljana Marinković 

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend