05. dec 2015.

Mijatović: Tvrdnje Lavrova netačne, Srbija razočarala

dunjaReagujući na optužbe koje su u petak na konferenciji za štampu protiv OEBS-a i nje lično izneli Sergej Lavrov i Aleksandar Vučić, Dunja Mijatović u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima kaže da to nije ništa novo i da su te optužbe potpuno neosnovane

„Uvek sam bila otvorena za kritiku i raspravu o mom radu, ali ne mogu prihvatiti lažne optužbe i obmanjivanje javnosti o radu moje institucije (OEBS-a). Sve moje intervencije zasnovane su na činjenicama, što nije slučaj s tvrdnjama ministra Lavrova koje su zasnovane na netačnim informacijama. Neka bude zabeleženo da sam intervenisala u svim slučajevima za koje je ministar Lavrov kazao da nisam. Moje javne izjave i javni izveštaji Stalnom savetu OEBS-a mogu se naći na našem sajtu kao dokaz“, kaže se u pisanoj izjavi Dunje Mijatović, predstavnice OEBS-a za slobodu medija.

Ona takođe dodaje da njena delatnost jeste u strogoj saglasnosti s mandatom koji ima kao predstavnica OEBS-a za slobodu medija, a to je „pratiti relevantne događaje u medijima u svim zemljama članicama“, uključujući poverenu „funkciju ranog upozoravanja“.

„Pozivam vlasti svih zemalja članica OEBS-a, uključujući Srbiju i Rusku Federaciju da se pridržavaju obaveza koje nalaže članstvo u OEBS-u u vezi sa slobodom medija i da poštuju mandat koji ima predstavnik OEBS-a za slobodu medija“, navodi Dunja Mijatović.

Kaže i da ne može da prihvati da je pokretanje pitanja bezbednosti novinara politizacija, i ističe da to naprotiv ima veze sa „našim temeljnim ljudskim pravima, slobodom medija i životima ljudi“.

„Moj rad govori za sebe, i odbacujem ove optužbe. Uključena sam u pružanje podrške novinarima u Srbiji, Ruskoj Federaciji i šire. Pokrenula sam brojna pitanja i sav moj rad je dokumentovan i dostupan javnosti“, navodi Dunja Mijatović.

Optužbe za duple standarde, kršenja mandata i nedostatak reakcije na kršenje prava ruskih novinara, kako kaže, nisu nove. „Mnogo puta sam odgovarala na njih, na javnim sastancima i događajima u OEBS-u, kao i u komunikaciji sa vlastima. U brojnim prilikama sam nudila da se pokrene smislena diskusija, sa mnom i sa mojom kancelarijom. Te ponude nisu prihvaćene. Umesto toga, iznova ponavljaju iste tvrdnje“, podseća predstavnica OEBS-a za slobodu medija.

Ona ističe da je naročito razočaravajuće što Srbija, kao predsedavajuća OEBS-u, napada instituciju OEBS-a.

„Ruska Federacija želi samo da pokrećem pitanja o problemima sa kojima se ruski novinari susreću u drugim državama članicama OEBS-a, a odbijaju da se pokreću pitanja ruskih novinara, nekažnjivosti i medijskih sloboda u Ruskoj Federaciji. To ja nazivam duplim standardima i nastaviću u potpunosti da sprovodim svoj mandat“, poručuje Dunja Mijatović u pisanoj izjavi.

Podsetimo, ruski ministar spoljnih poslova juče je na konfernciji za novinare u Beogradu kritikovao Dunju Mijatović jer nije reagovala na slučaj hapšenja dva turska novinara koji su uhapšeni samo zbog toga što su objavili informacije koje su imali, a kritikama na račun predstavnice OEBS-a pridružio se i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Dunja Mijatović je u prvom reagovanju na optužbe Lavrova i Vučića, rekla da oni napadima neće zaustaviti kritike u društvu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend