06. dec 2015.

Vučić: Prete nam snajperom, a sve Dunje i sva udruženja ćute

vucic teska recPremijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je da vlast ne želi politički obračun ni sa kim u državi, niti da ostavi bilo kakvu sumnju u to, te da je tako razumeo izjavu ministra policije Nebojše Stefanovića

„Ne mešam se u rad tužilastva, a mogu da razumem ono sto je rekao ministar Stefanović, jer je važno da ne postoji nikakva sumnja da neko želi politički obračun sa bilo kim. Mi to ne želimo, ni na koji način ne zelimo da ostavimo ni miligram sumnje da tu postoji bilo kakva politika i zato sam ga razumeo“, odgovorio je Vučić na pitanje novinara da prokomentariše najavu MUP-a da će povući krivične prijave protiv vlasnika „Kurira“ Aleksandra Rodića i glavnog i odgovornog urednika tog lista Milana Lađevića.

Vučić je rekao da ga je Stefanović pozvao i rekao mu šta namerava da uradi, a da mu je on odgovorio da radi po savesti i u skladu sa zakonom.

Premijer je dodao da je do sada ćutao kada su u pojedinim medijima napadani on, vlada i članovi njegove porodice, kada je nazivan svakako, kao i da nije prvi put da neko govori kako snajper nešto rešava u Srbiji, kako je to objavio jedan tabloid.

„Nije ovo prvi put da neko govori kako snajper nesto rešava u Srbiji i svi se prave blesavi… Kao što i danas ćute, sve Dunje, sva udruženja i svi ostali… I uvek će da ćute, jer je to borba za politički uticaj“, rekao je premijer.

Vučić je rekao i da ne misli da je specijalna predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović bila naročito zlonamerna, ali da mu ni ona, niti bilo ko u svetu može zabranjivati da govori.

„Naknadno sam pročitao njenu izjavu, i mogu da kažem da i nije bila naročito zlonamerna, i da ste iz te izjave mogli da čujete mnogo više nego ja, samo da ste hteli da je pročitate do kraja“, rekao je premijer na pres konferenciji u Vladi Srbije.

On je precizirao da Mijatović nije ni kritikovao zbog njene izjave kao takve, već zbog „sistema koji je na delu“ i licemerja koje postoji. Premijer je podsetio da je država za vreme poplava bila optuživana da skriva na hiljade mrtvih, kao i da je „jedan istaknuti nacionalista“ nedavno pozvao ljude iz lovačkih udruženja da uzmu puške u ruke i dignu ustanak ustanak, i da je nakon toga saslušan i pušten.

„Ni u jednoj zemlji na svetu ne bi bio pušten za takve reči, od Argentine do Kanade, od Australije do Rusije. Na to sam ponosan. U Srbiji možete da govorite i o snajperu i svemu drugom, a da ne podižem tužbu. Ali zanimljivo je da oni koji su pre godinu dana o istom tom čoveku govorili da je najgori fašista i manijak zaštićen od režima, sada odjednom počeli da govore o ugroženim slobodama i pravima. Tom licemerju nema kraja“, podvukao je Vučić.

Premijer je rekao i da su institucije u državi dobre samo onda kada se to nekome sviđa politički, a da njemu, za razliku od njih, institucije valjaju i kada je saglasan sa njima i kada nije.

„Podsetiću na slučaj helikopter. Tražili su da institucije rade, a kada su krenule da rade, nije im se svideo rezultat njihovog rada. Suština je u tome da imamo decenijsku razgradnju sistema, decenijsko razaranje institucija u kojoj su institucije dobre samo kada politički odgovaraju ili odgovaraju nekim drugim interesima“, istakao je Vučić.

Poručio je da nema nikakvog straha od kampanja i da je ponosan na ono što je uradila Vlada Srbije, jer će, kako je rekao, u udžbenicima ostati da je 2015. godine Srbija otvorila prva poglavlja, uspela da iz recesije uđe u pozitivan trend rasta i smanji deficit. „Verujem da će 2016. biti još bolje“, očekuje Vučić.

Dačić: Stav Dunje Mijatović nije stav OEBS-a

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da stav Dunje Mijatović nije i stav OEBS-a, ali da i ona i svi drugi predstavnici OEBS-a mogu uvek o svemu da razgovaraju sa funkcionerima Srbije.

Dačić je rekao da OEBS ima Stalni savet, na kojem se utvrđuju stavovi, ali i prateće institucije i organe, poput parlamentarne skupštine i nezavisne institucije, kao što je predstavnik za medije.

On je dodao da i Dunja Mijatović, i onaj ko će je naslediti, budući da joj uskoro ističe mandat, uvek može u Srbiji da razgoavara sa bilo kojim funkcionerom.

„Ali kad im pokažete šta se sve objavljuje, oni se čude kako je to moguće. Toliko o diktaturi, pritiscima i svemu ostalom“, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, pozivanje na ubistvo premijera, svuda bi bio predmet reakcije nadležnih državnih institucija.

„Ovde treba braniti pravo na slobodu mišljenja, a to je kritika vlade. Pozivanje na rušenje vlasti, to nije sloboda mišljenja“, ocenio je Dačić.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je ranije danas za Pink da „apsolutno nešto“ mora da se preduzme povodom teksta u magazinu „Tabloid“, u kome se navodno preti ubistvom premijeru Aleksandru Vučiću, ali i da će MUP sačekati reakciju Tužilaštva.

Magazin „Tabloid“ objavio je na naslovnoj strani poslednjeg broja sliku premijera, praćenu naslovom „Samo snajper Srbiju spašava“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend