16. jan 2016.

Obradović: Šizofrena situacija u MUP-u i društvu uopšte

Nakon indicija da novinare u Srbiji neko prati i nastupa ministra RTS Nebojše Stefanovića u Dnevniku RTS-a, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović kaže da se oseća nebezbedno

“Jedna novinarka će reći da je neko prati, a jedan predsednik jednog novinarskog udruženja će to izneti u javnost”, rekao je ministar policijeNebojša Stefanović u Dnevniku RTS-a.

Za predsednika NUNS-a ovakve izjave su neverovatne i neodgovorne za jednog ministra policije.

Kada je upitan odakle mu te informacije on je poslao nekog službenika MUP-a da kaže kako je to saznao od nekog novinara. To govori o jednoj šizofrenoj situaciji, ne samo u MUP-u, nego u celom društvu – kaže Obradović.

On kaže da posle svega što se izdešavalo ima prava da pita Stefanovića kako je saznao nešto što se dešavalo istog dana.

Posle svega se osećam nebezbedno. Ovo nije moje lično pitanje i pitanje koje se tiče samo mene. Ovo je pitanje koje se tiče novinarske profesije i građana Srbije. Ako zaista danas u Srbiji postoji mogućnost da vas neko ilegalno prisluškuje i prati to je onda razlog za brigu svakoga ko živi u Srbiji – kaže Obradović.

Pored svega što se dešavalo u aferi “prisluškivanje” i dalje ne prestaje etiketiranje novinara i podela na “vaše i naše”. Za Obradovića to je jedan vrlo opasan stav.

Taj stav se iskristalisao u poslednje vreme na srpskoj političkoj i medijskoj sceni. Ne promoviše ga samo Aleksandar Vučić, već jednostavno mi imamo kao u najgore doba devedesetih godina podelu na naše i njihove, na patriote i izdajnike, i to je ono što stvara vrlo opasnu atmosferu u društvu – kaže Obradović.

Na taj način se ugrožava i bezbednost novinara kojima se “stavlja meta na leđa” time što su prozvani da su strani plaćenici.

Šta se sve dešavalo u aferi “prisluškivanje”, zbog čega Dragan J. Vučićević brani ministra policije, kada će biti smenjen Bratislav Gašić i šta novinarima donose protesti, pogledajte u emisiji “15 minuta”.

Autor: A. S.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend