03. maj 2016.

Ombudsman: Nazadovale medijske slobode

sasajankovicZaštitnik građana Saša Janković pozvao je organe vlasti i sve druge da medijima i novinarima omoguće slobodan rad i da se uzdrže od bilo kakvih napada na njih

Ombudsman je povodom Svetskog dana slobode medija upozorio i da su medijske slobode u Srbiji nazadovale.

Janković je čestitao medijima i medijskim poslenicima Svetski dan slobode medija 3. maj, „ohrabrujući ih da se organizovanije i oštrije usprotive svakom obliku pritiska“.

On je u saopštenju pozvao i medije i novinare da se pridržavaju najviših standarda svog posla i da uvek poštuju prava svih ljudi o kojima pišu.

Zaštitnik građana je podsetio da je osnovni činilac slobode medija slobodan novinar, „što između ostalog znači i fizički bezbedan, te ekonomski i socijalno, radno zaštićen“.

Janković je naveo i da „primer novinara Srđana Škore već dve godine odslikava kako se kažnjava, umesto podstiče, kritički odnos prema stvarnosti“. On je podsetio da je Srbija počela da primenjuje paket medijskih zakona „koji su ocenjeni u načelu pozitivno“.

„Na republičkom nivou relativno uspešno sprovedeni su prvi put i javni konkursi za finansiranje medijskih projekata, ali to nije bilo dovoljno da se unapredi medijska sloboda“, ukazao je Janković.

Zaštitnik građana je istakao i da su „umesto toga, medijske slobode nazadovale i imamo sve razloge da kao društvo budemo zabrinuti“.

„U Srbiji, ali i šire, sloboda medija uzmiče pred netransparentnim političkim, ekonomskim i ličnim interesima i sve veći broj novinara postaje prosti izvršilac tuđih namera, bez stvarne mogućnosti da se tome usprotive, da poštuju novinarske standarde, a ne izgube posao“, istakao je Janković.

On je naglasio i da su „sloboda medija i sloboda govora fundamentalni deo korpusa ljudskih i građanskih prava bez čijeg postojanja nema ni istinske demokratije ni društvenog napretka“ i da veruje da ćemo kao država i društvo naći načina da sadašnji negativan trend preokrenemo.

Šabić: Potrebna veća transparentnost medijskog vlasništva

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić čestitao je novinarima u Srbiji 3. maj, Dan slobode medija, ukazavši na potrebu ostvarivanja veće transparentnosti medijskog vlasništva i zaustavljanja njihove tabloidizacije.

Šabić je u pismu upućenom predsednicima Udruženja novinara Srbije, Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Nezavisnog društva novinara Vojvodine naveo da sve informacije o finansiranju medija iz javnih izvora, kao i o drugim mogućnostima ostvarivanja uticaja na medije, moraju biti dostupne javnosti.

On je ukazao i na potrebu suzbijanja autocenzure i fenomena „sukoba“ u sferi elektronskih medija, uključujući napade na pojedine sajtove i aktivnosti struktura takozvanih botova, kao i na problem „curenja raznih poverljivih informacija“ ka nekim medijima, uz istovremenu nedostupnost drugim medijima.

Poverenik je ocenio da država ima veliku ulogu u rešavanju tih pitanja, ali je i dodao da i novinari i mediji moraju dati svoj doprinos.

„To se pre svega odnosi na delovanje profesionalnih asocijacija novinara koje bi moralo da smanji ogroman raskorak između vrednih, profesionalnih, etičkih standarda upisanih u novinarske kodekse i praktičnog delovanja nekih medija i ‘medijskih’ radnika koji s tim standardima praktično nemaju veze“, stoji u saopštenju.

Govoreći o bezbednosti novinara, poverenik je ocenio da država na tom planu ima presudnu ulogu, koja uključuje kažnjavanje svih koji ugroze njihovu ličnu bezbednost.

Šabić je podsetio na ubistva novinara Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića i izrazio žaljenje što ni posle više godina nisu otkriveni i kažnjeni inspiratori i izvršioci tih zločina.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend