02. maj 2016.

NDNV: Teška vremena za medijske slobode tek dolaze

ndnvNezavisno društvo novinara Vojvodine čestita novinarima i drugim medijskim poslenicima 3. maj, Svetski dan slobode medija, uz poruku da teška vremena za medijske slobode u Srbiji tek dolaze i da je izuzetno važno boriti se za svaki pedalj profesionalnog i slobodnog novinarstva

Nesumnjivo je da će vlast, posle ovih izbora, pojačati ionako izuzetno snažan pritisak na novinare i medije i da će svako ko profesionalno obavlja svoj posao – biti na njenoj meti. U tom smislu je veoma važna solidarnost unutar naše profesije, kao i saradnja između novinarskih i medijskih organizacija sa nevladinim i međunarodnim organizacijama koje se bave zaštitom ljudskih prava i slobode izražavanja.

Sigurno je će se u narednom periodu dodatno aktivirati oni tzv. mediji koji, u službi vlasti, napadaju i difamiraju protivnike i kritičare, a da će, kao i ranije, među metama posebno mesto upravo imati novinari i „nepodobni“ mediji. To će, kao i do sada, voditi ka ugrožavanju njihove bezbednosti, što je verovatno i jedan od ciljeva ovih napada.

NDNV podseća da Srbija ne baštini medijske slobode, i da su one uvek bile, u manjoj ili većoj meri, ugrožene: Srbija je jedina zemlja u kojoj je cenzura postojala i pre pojave prvih novina. Stanje medijskih sloboda danas uporedivo je sa najgorim periodima u istoriji ove države.

Pored toga, izuzetno je nizak nivo medijske i kulturne pismenosti, zbog čega građani u velikoj većini ne prepoznaju društveni značaj kvalitetnih medijskih sadržaja. U pitanju su veoma duboki problemi, koji potvrđuju da će borba za medijske slobode biti duga i teška, sa neizvesnim ishodima.

Nažalost, medijske reforme, čiji je osnovni zacrtani cilj bio uvođenje reda i zakona na medijsku scenu, za sada su postigli samo kontraefekat – dodatno su pojačali konfuziju, koja je odlično tle za jačanje političkih pritisaka na medijske slobode.

(Saopštenje povodom 3. maja, Svetskog dana slobode medija)


Novi Sad, 3. maj 2016.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend