27. sep 2015.

Premijer i tabloidi

Ljiljana SmajlovicHrvatska vlada smesta je poslušala Johanesa Hana i ukinula blokadu granice sa Srbijom. Sad još samo i da perje vrati u jastučnicu, da svi „razoružaju svoj govor”, kako je evropski komesar za proširenje savetovao učesnike hladnog rata koji je između Srbije i Hrvatske u trenu nanovo planuo, ovog puta zbog sirijskih izbeglica

Hrvatska vlada smesta je poslušala Johanesa Hana i ukinula blokadu granice sa Srbijom.

Sad još samo i da perje vrati u jastučnicu, da svi „razoružaju svoj govor”, kako je evropski komesar za proširenje savetovao učesnike hladnog rata koji je između Srbije i Hrvatske u trenu nanovo planuo, ovog puta zbog sirijskih izbeglica.

Samo što to tako ne biva. Lakše se otvore granice i raspusti Sabor nego što se duh vraća u bocu. Zato odgovorni političari ne koriste svaku priliku da razbuktaju strasti nego da ih smire, ne pale vatre već gase vatrice i plamičke. A da je Brisel bio na visini svog zadatka, možda blokade granice ne bi ni bilo.

Pre dva dana kolege iz Zagreba zvale su me da komentarišem naslove beogradskih tabloida kao što su „Kurir”, „Informer”, „Blic”, „Večernje novosti” i „Alo” („Hrvatski premijer je idiot!” „Banda ustaška uvodi nam blokadu”, „Noću švercuju žene i bebe u Srbiju”, „Izbeglice nasilno vraćaju u Srbiju!”, „Ludak vodi Hrvate u rat!”). Neki od tih listova serijski su kršioci Kodeksa novinara Srbije, ne drže mnogo ni do integriteta domaćih političara i građana. Ali za zagrebački „Večernji list” rekla sam da ima osnova i za tvrdnju da je predsednik hrvatske vlade taj koji je do vulgarnosti srozao javni dijalog, vređajući i izbeglice i građane susedne zemlje.

Moje kolege iz NUNS-a zabrinute su zbog oživljavanja ratnohuškačke retorike iz devedesetih i traže da se prema ovakvom pisanju odrede i državni vrh i nadležno ministarstvo jer se u suprotnom može smatrati da podržavaju ovakav uređivački koncept.

Moj kolega iz Hrvatskog novinarskog društva pak tvrdi da u Srbiji svi najpopularniji mediji „rade isto što i Vučić”, samo što su za oktavu oštriji i bezobrazniji. Sašu Lekovića ipak teši što Hrvatska neće imati štete od onog što rade srpski mediji: važno je da su hrvatski profesionalni. HND neće, za razliku od NUNS-a, tražiti da se prema pisanju medija odredi državni vrh.

Pametno. Jer Hrvatska ima tu nesreću da joj je državni vrh nadmašio tabloide. Po prostakluku („šaraj malo”), po diskriminatorskom stavu (za premijera Hrvatske izbeglice su „to” što treba terati i tamo gde neće da ide), po predrasudama o „barbarima”, po diferencijaciji na Srbe i „Srbijance”…

Ima li Hrvatska od toga štete i je li za utehu što su joj tabloidi umereniji i profesionalniji od premijera? I hoće li premijera hrvatski birači kazniti što je hrvatska policija dobila naređenje da iz makedonskog autobusa, u četvrtak iza ponoći, izvlači mladića sa srpskim pasošem i ne dozvoli mu da sa ostalim putnicima pređe granicu?

Zoran Milanović je juče raspisao izbore. Ne verujem da je to uradio zato što mu ankete govore da će ga birači kazniti zbog tabloidne retorike.

 Foto: Medija Centar Beograd 

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend