20. mar 2015.

Vučić je opterećen medijima

OLD-SCHOOL-TV-WHITELično nisam imao ni jedan slučaj da je neko iz ove nove vlasti zvao ili da se bunio zbog moje kolumne. Svi znamo da je Vučić 90-ih godina bio ministar informisanja, znamo da je jako osetljiv na medije, pre dolaska na vlast više puta je zvao i mene i urednike da se buni zbog nekih stvari. Prosto, čovek čita i gleda sve medije, opterećen je medijima, i njega to očigledno jako pogađa, jer on stalno debatuje sa medijima, što kod novinara i urednika stvara autocenzuru, da li ovo smemo da objavimo ili ne, izjavio je danas Dragoljub Draža Petrović, novinar lista Danas

Petrović je, gostujući u emisiji „Jedan na jedan“ Radio-televizije Vojvodine, rekao da stanje u medijima nije katastrofalno, ali da je i daleko od dobrog.

„Vi imate premijera u svim mogućim emisijama i on se bavi svim mogućim stvarima u ovoj zemlji, nije bio jedino u vremenskoj prognozi, mada se i tamo jedan put pojavio, kada je bio u Feketiću prošle zime“, rekao je on.

Petrović je rekao da percepcija cenzure u Srbiji postoji, ali da je nema u onom obliku da moramo da nosimo novine u neku instituciju, koja će da cenzuriše i da govori šta smemo da pišemo, kao što je to bilo u vreme bombardovanja kada su se novine nosile Vučiću ili u vreme akcije „Sablja“, kada su novine nosili Bebi Popovići ili nekom drugom u Vladi Srbije.

Petrović objašnjava da postoji pritisak na medije i zloupotreba koja podrazumeva cenzuru.

„Pritisak na medije je ono što se dogodilo Olji Bećković, ali i to kada Srpska napredna stranka izda saopštenje, u kojem kaže da RTS vodi kampanju protiv nje zato što je dovela novinara Novosti Srđana Škora. Izdavanjem takvog saopštenja kod novinara i urednika se stvara autocenzura, jer počinju da razmišljaju da li će u sledeću emisiju da pozovu nekoga ko bi mogao da kaže nešto protiv vlasti“, ističe on.

Govoreći o zloupotrebi medija Petrović je rekao da se ne seća da su u nekoj prethodnoj vlasti direktno prenošene konferencije za štampu premijera i njegovih ministar, i to na dve – tri televizije.

„Vi imate premijera u svim mogućim emisijama i on se bavi svim mogućim stvarima u ovoj zemlji, nije bio jedino u vremenskoj prognozi, mada se i tamo jedan put pojavio, kada je bio u Feketiću prošle zime“

„Boris Tadić je imao direktan prenos konferencije za štampu kada je uhapšen Ratko Mladić, što je bio događaj velikih razmera. Vi sada imate nametanje gledalištu da prati te konferencije“, rekao je on.

Petrović je ocenio da je novinarska profesija srozana, da je na delu tabloidizacija dnevne štampe, kao i da nema nekog posebnog pritiska na novine sa malim tiražom, koji inače nemaju velik uticaj.

On je rekao da živimo u liberalni kapitalizmu i da je publika ta koja traži tabloidne sadržaje.

Govoreći o izveštavanju medija o padu vojnog helikoptera, Petrović je rekao da je izvinjenje urednika agencije Beta zbog pogrešno prenesene vesti korektno i da se takve greške dešavaju u novinarstvu, ali da podjednako razume i one koji se pitaju da li je bila greška.

Sa druge strane, imate vlast koja kritike na njen račun vidi kao pokušaj opozicije da sruši vladu. To ste imali i u vreme poplava, da opozicija želi Vučića da udavi u poplavama. Svako pitanje koje se tiče takvih stvari, vlast proglašava zaverom opozicije. Svaki novinar razmisli da li će da ganja neku temu“, objašnjava on

„Meni se čini da su ti ljudi malo paranoični. Ni jedna vlast ne voli negativan publicitet, ali se ne sećam da su prethodne vlasti bile toliko osetljive na sve“, dodaje novinar lista Danas.

Petrović smatra da država ne može da utiče na rad medija, osim da promeni svoje ponašanje.

„Ministar kulture je Ivan Tasovac trebao je da kaže da je bilo određenih pritisaka na Olju Bećković. Umesto toga on je, poput nekog birokrate, pričao medijskim zakonima. Ja ne znam da li se svi ti ljudi, kada uđu u Vladu Srbije, pretvore u neke robote, kojima samo ubace nešto nazad i onda oni pričaju neke besmislene stvari“, ističe on.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend