20. mar 2015.

Prekršajne prijave zbog deljenja glasila

20150319_1630161x1Aktivistima inicijative “Ne da(vi)mo Beograd” Komunalna policija je danas napisala prekršajne prijave zbog toga što su ispred Gradske uprave delili glasilo te inicijative. Pored tri člana inicijative Komunalna policija je napisala prijavu i novinarki agencije Beta, koja je pratila akciju, ali i slučajnom prolazniku, koji nije učestovao u deljenju novina. Inače, inicijativa “Ne da(vi)mo Beograd”, koja se protivi izgradnji “Beograda na vodi”, nedavno je štampala prvi broj lista u kome objašnjava svoje stavove

Član Inicijative Radomir Lazović rekao je za Istinomer da su dozvolu za deljenje novina dobili od policije, kao i da su o akciji isped Gradske uprave u Ulici kraljice Marije obavestili nadležne u opštini Palilula.

“Nas trojica aktivista delili smo novine na platou, kada su nam prišli komunalni inspektor i policajac. Rekli smo im da smo prijavili akciju i pokazali dozvolu, ali oni su nam odgovorili da nemamo dozvolu za oglašavanje na javnom prostoru. Skrenuli smo im pažnju da je u dozvoli policije navedeno da skup podrazumeva i deljenje informativnog materijala o razvoju grada, ali oni su nam zadržali dokumenta i tražili da pođemo sa njima do kancelarije. Uzeli su dokumenta i novinarki Bete, koja je uredno pokazala svoju legitimaciju i rekla im da je tu na novinarskom zadatku, ali i dokumenta jednog slučanog prolaznika”, govori Lazović.

„Skrenuli smo im pažnju da je u dozvoli policije navedeno da skup podrazumeva i deljenje informativnog materijala o razvoju grada, ali oni su nam zadržali dokumenta i tražili da pođemo sa njima do kancelarije. Uzeli su dokumenta i novinarki Bete, koja je uredno pokazala svoju legitimaciju i rekla im da je tu na novinarskom zadatku, ali i dokumenta jednog slučanog prolaznika” – Radomir Lazović.

On kaže da je posle oduzimanja dokumenata pozvao policiju, koja je ubrzo došla na lice mesta. Oni su, nakon što su im pokazali dozvolu, kazali da aktivisti imaju pravo da dele novine, kaže Lazović.

“Komunalni policajac i inspektor nisu bili neprijatni prema nama, ali jesu prema službenici koja je u kancelariji inspekcije odbila da napiše prijavu protiv slučajnog prolaznika.Kada smo rekli da ta osoba nije učestvovala u događaju, službenica je rekla da protiv njega ne treba da se napiše prijava, ali joj je onda inspektor povišenim tonom rekao da izvrši njegovo upustvo. Pošto je ona to odbijala, inspektor ju je izveo iz kancelarije i po povratku psovao. Ta službenica više nije učestvovala u pisanju prekršajnih prijava”, navodi Lazović.

Kako ističe Lazović, inicijativa “Ne da(vi)mo Beograd” će posle dobijanja prekršajnih prijava, konsultujući pravne savetnike, razmotriti koje će naredne korake preduzeti.

“Ova prekšajna kazna iznosi 5.000 dinara, ali je od novčane kazne gore to što smo sprečeni u našoj nameri da građanima podelimo novine”, kaže Lazović.

Povodom ovog slučaja oglasila se i Komunalna policija koja je saopštila da nije privodila aktiviste pokreta „Ne da(vi)mo Beograd“, već je, ističu, pružila asistenciju komunalnim inspektorima Sekretarijata za inspekcijske poslove Gradske uprave Grada Beograda.

“Naime, pet građana, ispred Gradske uprave grada Beograda, u Ulici kraljice Marije broj 1, na javnoj površini je delilo novine ‘Ne da(vi)mo Beograd’, bez odobrenja nadležnog organa. Patrola Komunalne policije utvrdila je identitet lica u prekršaju, omogućila uvid u lična dokumenta lica, a gradski inspektori su sačinili pet zapisnika za nepropisno oglašavanje. Posle asistencije patrole Komunalne policije, lica su napustila lice mesta i uklonila navedene materijale, čime je uspostavljen komunalni red”, saopštila je Komunalna policija, pozivajući građane da poštuju Zakon i komunalni red, i da svaki protest ili neslaganje izražavaju isključivo na zakonom propisan način.

Sekretarka za inspekcijske poslove Zagorka Panić je rekla da su “lica ljubazno upozorena, te da im je skrenuta pažnja jer nisu imali odgovarajuću dozvolu”.

“Na osnovu odluke o oglašavanju na teritoriji grada Beograda, oglašavanje deljenjem letaka iz ruke ili propagandnog materijala dozvoljava se na osnovu odobrenja koje izdaje Organizaciona jedinica Uprave gradske opštine nadležne za komunalne poslove, što oni nisu posedovali. Takođe, oni nisu imali ni dozvolu MUP na podneti zahtev”, precizirala je Zagorka Panić.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend