17. mar 2016.

Zašto nećete gledati snimljenu emisiju na javnom servisu u kojoj sam učestvovala

Pre nekoliko dana pozvana sam da učestvujem u RTS emisiji „Krenimo redom“ o današnjim izazovima vaspitavanja dece, vremenu koje roditelji uspevaju da im posvete s obzirom na evropsko radno vreme, itd

U emisiji novinarke Jelena Purkovic Simic gostovao je i g. Zoran Milivojević.

Pred kraj termina, novinarka je postavila i pitanje o telesnom kažnjavanju dece kao vaspitnoj metodi. Njegova i moja razmena stavova, izazvala je ponašanje koje, po mom skromnom mišljenju, ne priliči ni intelektualcu, ni psihoterapeutu. Besan što nema kontraargument, i što me nije uzdrmao uvredama i omalovažavanjem, g. Milivojević je u sred snimanja napustio studio.

Ovo bi bila uobičajena priča o ljudima koji zagovaraju argument sile nad silom argumenata, da nema nastavak; te večeri, g. Milivojević se na fejsbuku požalio da je na snimanju doživeo „nezapamćenu neprijatnost“, da se „osetio navučen, izigran i iskorišćen, pa još u situacaiji dvoje na jednoga“.

U svom postu, ogorčenost je fokusirao na novinarku, koja nije učestvovala u našoj diskusiji – „neprofesionalnu, neetičnu i nekorektnu“, koja je u emisiju pozvala „svoju drugaricu“ (nas dve smo se prvi put u životu videle tog dana) da bi stvorila situaciju „dva na jednoga“ (rečeno mu je unapred da ću i ja učestvovati u emisiji).

Tako je kolateralna šteta dijaloga koji smo vodili nas dvoje, postala novinarka; pratioci g. Milivojevića su u komentarima dopunili njegove uvrede upućene njoj, verujući mu na reč.

Priči ni ovde nije kraj; g. Milivojević je onda urgirao i kod urednika informativnog programa i kod direktora RTS-a, zahtevajući da se polemični deo emisije i njegovo napuštanje studija izbace u emitovanju, iako bi taj „dokument“ nesporno bio potvrda svega što je napisao o „neprijatnoj sačekuši“ i o sebi, nevinoj žrtvi.

S nestrpljenjem sam čekala emitovanje, kako bi njegovo ponašanje (koje je tehnička ekipa u studiju šokirano komentarisala posle snimanja) videla i televizijska publika.

Danas me je novinarka obavestila da emisiju neće emitovati, pa ova priča dobija još jednu boju – medijska cenzura se ne odnosi samo na političku cenzuru, „naše pravo da znamo sve“ važi samo ukoliko to „sve“ ne izgovara onaj koji ima vezu da utiče na neznanje.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend