21. nov 2016.

Novinari napustili konferenciju tokom Vučićevog govora

Novinari-napustili-konferenciju-tokom-Vucicevog-govora-foto-Maglocistac

Novinari napustili konferenciju tokom Vučićevog govora (foto: Magločistač)

Desetak novinara i urednika Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), BIRN-a, KRIK-a, Magločistača iz Subotice, Centra za istraživačko novinarstvo iz Crne Gore i drugih redakcija u znak protesta napustilo je regionalni medijski skup u Beogradu tokom govora predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.

Direktor CINS-a Branko Čečen rekao je agenciji Beta da se odlučio na taj korak jer je Vučić propustio priliku da započne pravi dijalog sa medijima i sa novinarima, dok su se, kako kaže, njegovi saradnici još gore ponašali prema novinarskoj profesiji.

„Za mene bi bilo lično ponižavajuće da sedim na ovoj konferenciji i da sa čovekom koji je pokazao da mu nimalo nije stalo do slobode medija razgovaram o slobodi medija. Još mi je manje stalo do toga da slušam od njega o kvalitetu medija i o kvalitetu novinarskog rada u ovoj zemlji. Niti je stručan za to, niti je posle svega što je radio u tom pogledu čovek koji ima pravo da o tome govori“, rekao je Čečen.

Pored toga, kako prenose TV N1 i Beta, nakon obraćanja premijera, generalni sekretar medijske organizacije SEEMO Oliver Vujović  saopštio je prisutnima da će Vučić odgovarati samo na pitanja stranih novinara.

Ranije tokom dana, predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović u otvorenom pismu Vujoviću otkazao je učešće na regionalnoj konferenciji zbog toga, kako je naveo, što će se novinarima obratiti Aleksandar Vučić, za koga Sejdinović kaže da je „provereni neprijatelj medijskih sloboda“, kao i da to predstavlja „šamar svim onim novinarima koji su žrtve političkog nasilja vlasti koje on personifikuje“.

Predsednik NDNV je podsetio da je aktuelni premijer jedan od autora drakonskog Zakona o informisanju, koji je gasio medije u Srbiji i uništavao novinarske živote, a za njegovog mandata na mestu ministra informisanja ubijen je i novinar Slavko Ćuruvija.

Vučić: Protivim se mešanju u uređivačku politiku

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je, kako prenosi N1, da je za Vladu Srbije od velikog značaja sloboda medija i govora i dodao da je zbog toga okončan postupak privatizacije medija i da su uvedeni konkursi za njihovo sufinansiranje.

Premijer je u svom govoru rekao da Vlada Srbije i on direktno nikada nisu vršili pritisak na medije i da želi da obeshrabri one koji to rade.

„Protivim se bilo kakvom mešanju u uređivačku politiku, ali ako i ima samoprozvanih zaštitnika moga dela – nema potrebe da me bilo ko brani, sposoban sam da to sam učinim“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, u medijskoj sferi „nedvosmisleno postoje nedostaci i problemi“ i da ne može da „kao noj zabija glavu u pesak“ i pravi se da tih problema nema, kada se deo javnosti žali na nedostatak medijskih sloboda i onemogućavanje finansiranja „medija koji pišu protiv Vlade“.

„Vlada želi da razgovara kako bi se to stanje promenilo, da razgovara, a ne da odgovara na uvrede“, rekao je Vučić.

Kako kaže, voleo bi da se mediji u Srbiji više ugledaju na strane medije kada su u pitanju profesionalni standardi.

„Važno da mediji učestvuju u rešavanju konflikata iz prošlosti i da doprinesu pomirenju na Balkanu“, rekao je Vučić.

Kao posebno važnu označio je komisiju koja se bavi rasvetljavanjem zločina nad novinarima.

„Kada postoji politička volja, nema nepremostivih prepreka i pokazuje da zločini prema novinarima neće biti zaboravljeni i opravdani“, rekao je Vučić.

Na pitanje šta se promenilo od vremena kada je on bio ministar informisanja 1997. godine, Vučić je rekao da je naučio svoju lekciju.

„Danas je lako da se upire prstom u mene na osnovu toga. U to vreme je Ćuruvija ubijen, da, to je tačno, ali dok nisam došao na vlast, niko to nije rešio“, rekao je Vučić i dodao da je tada i Zakon o javnom informisanju bio loš kada je reč o slobodi govora, ali da nije bio toliko loš kao onaj iz 2009. godine.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend