21. nov 2016.

Sejdinović: NDNV neće učestovovati na skupu koji otvara Vučić, neprijatelj medijskih sloboda

Nedim Sejdinović, predsednik IO NDNV

„Poziv Vučiću – šamar svim onim novinarima koji su žrtve političkog nasilja vlasti koje on personifikuje“

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović otkazao je danas iz protesta učešće na regionalnoj medijskoj konferenciji u Beogradu i naveo da to čini iz razloga jer je najavljeno da će je otvoriti predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, za koga je rekao da je ”provereni neprijatelj medijskih sloboda”.

“Medijski skup koji otvara Aleksandar Vučić, provereni neprijatelj medijskih sloboda, za mene ne samo da nije relevantan nego ga smatram šamarom svim onim novinarima koji su žrtve političkog nasilja vlasti koje on personifikuje”, naveo je Sejdinović uotvorenom pismu upućenom generalanom sekretaru medijske organizacije SEEMO Oliveru Vujoviću.

Sejdinović je naveo da Vučićeva vlada vrši “užasan, konstantan pritisak” na medijske slobode, te da su zbog toga mnogi novinari sprečene da profesionalno obavljaju svoj posao, a da su neki od njih doživeli i razne vrste poniženja, pa i torture.

“Mnogi novinari u Srbiji ostaju bez posla, i to samo zbog toga što su posvećeni novinarstvu i medijskim slobodama”, poručio je predsednik NDNV-a.

On je podsetio da je Aleksandar Vučić bio ministar informisanja u “zločinačkoj Miloševićevoj vlasti” i da je jedan od autora i onaj koji je sprovodio drakonski Zakon o informisanju, koji je gasio medije u Srbiji i uništavao novinarske živote, a za njegovog mandata na mestu ministra informisanja ubijen je i novinar Slavko Ćuruvija.

“O veoma lošem stanju medijskih sloboda u Srbiji možete da se uputite ne samo iz brojnih istraživanja već i iz Izveštaja Evrospke komisije o napretku Srbije za 2016. godinu. U nadi da će neki vaši budući skupovi imati više obzira prema našim kolegama, srdačno vas pozdravljam”, naveo je Sejdinović.

Danas i sutra u Beogradu se održava regionalni medijski skup “Mediji u Evropi: Spremni za krizno izveštavanje?”

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend