22. nov 2016.

Marina Fratucan: Vučiću, vratite Radar na RTV

Marina_FratucanUrednica emisije Radar, koju je novo rukovodstvo Radio-televizije Vojvodina skinulo s programa, u otvorenom pismu premijeru Aleksandru Vučiću kaže da bi vraćanjem njene emisije dokazao da su mu medijske slobode zaista važne. Pismo prenosimo u celini:

 

Poštovani gospodine Vučiću,

Preko sredstava informisanja večeras sam čula da ste izjavili da su za Vladu Srbije od velikog značaja sloboda medija i govora, kao i da se protivite bilo kakvom mešanju u uređivačku politiku, te da nije potrebno da vas iko preko medija brani.

Ovim putem bih želela da Vas obavestim da su upravo zaštitnici Vašeg dela na RTV Vojvodina odlučili da, posle 32 godine, od kada sam prvi put počela da radim na pokrajinskom javnom servisu (kada je i Vaša mama tamo radila),  kako mi je saopšteno, na RTV Vojvodina ni za mene, ni za emisiju Radar, koju sam radila prethodnih pet godina, više nema mesta. Inače, odluku da više ne radim autorsku emisiju Radar, novo rukovodstvo RTV Vojvodina, sa urednicom Prvog programa Televizije Vojvodina Nadom Kalkan na čelu, donelo je neposredno pošto je emisija Radar proglašena za najbolji evropski regionalni TV magazin od strane CIRKOM-a. Nagrada je našoj ekipi uručena u bugarskom gradu Plovdivu.

Ukidanje emisije izazvalo je nezadovoljstvo građana, koji svakodnevno zaustavljaju i mene i članove ekipe emisije Radar pitajući nas kada će se nastaviti emitovanje ove emisije.

Da – bili smo kritični, kada smo smatrali da je to potrebno, i prema Vama i prema članovima Vlade, ali uvek argumentovano. Postavljali smo pitanja, istraživali, uvek imali i drugu i treću stranu. Bavili smo se i unutrašnjom politikom i ekonomijom i društvenim fenomenima, a poseban akcenat nam je bio na regionalnoj saradnji, što je, koliko vidim, i Vama prioritet. Išli smo u susret događajima, trudili se da čujemo i glas naroda. Aktuelnom rukovodstvu RTV Vojvodina to je smetalo, što mi je i otvoreno saopšteno.

Ovim putem Vas molim da ono što ste večeras (21. 11. 2016) izjavili i sprovedete u delo. Dakle, iako emisiju niste lično Vi ukinuli, bar se nadam, sasvim sigurno postoji način da oni koji su to uradili zbog Vas i u Vaše ime odustanu od svog rigidnog stava da sve što u sebi sadrži dozu analize i postavljanja pitanja, pa i nezgodnih, sklone sa ekrana RTV Vojvodina.

Vraćanjem jedne od najgledanijih emisija informativnog programa RTV Vojvodina, emisije Radar (kao i nekoliko drugih) pred gledaoce, dokazali biste da su Vam medijske slobode, kako ste večeras izjavili, zaista važne.

Obraćam Vam se putem mejla, jer nisam strani, već običan, domaći novinar, koji nema mogućnosti da Vas išta javno pita. Iako na ovaj mejl verovatno neću dobiti nikakav odgovor od Vas, zbog čega, baš kao i zbog mnogo čega drugog ne bi trebalo da Vam se sa uvažavanjem uopšte i obraćam, kućno vaspitanje mi nalaže da ovo pismo ipak završim sa:

S poštovanjem,


Marina Fratucan
,

urednica ukinute emisije Radar na RTV  Vojvodina

2 komentara za: “Marina Fratucan: Vučiću, vratite Radar na RTV

  1. mia

    Ja bih prvo da pitam da li je M.Fratucan za tu emisiju uzimala i novac i ljude i tehničke resurse RTV-a ? Ja to ne zovem nezavisnom produkcijom, nego načinom za ekstra zaradu pod parolom istog. I još jedno pitanje: koliko ste novca za iste namene uzeli od Tačijeve vlade? A znamo da jeste.
    I nemojte me sada nazvati botom, jer osim što ne verujem u kuknjavu Marine Fratucan, isto tako ne verujem ni u budalaštine koje nam servira premijer.

    02. дец 2016. at 10:31
  2. Boza

    Neki ne znaju da iskoriste dobronamernu kritiku a drugi žele da takve kritike ne budu javno dostupne iz poznatih razloga.
    Stvarno je teško naći ljude od poverenja ili baš takve želimo jer će poslužiti svrsi.

    02. дец 2016. at 12:23

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend